Karlovy Vary: Zahájení lázeňské sezony 2019

26.04.2019 13:59

Karlovy Vary zahájí novou lázeňskou sezónu tradičně v prvním květnovém týdnu. Třídenní slavnosti oživí ve dnech 3. až 5. května celé centrum města a také lázeňské lesy. Veřejnosti se poprvé po kompletní rekonstrukci otevře věhlasná Goethova vyhlídka.

Karlovy Vary: Zahájení lázeňské sezony 2019
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Celý program bude postaven na tradičních prvcích jako je žehnání pramenům, průvod družiny Karla IV. městem, vyhlášený řemeslný jarmark, gurmány vyhledávaný Food Festival s atraktivním během číšníků ve stylu Vrchní, prchni nebo Jarní porcelánové slavnosti. Chybět nebude populární hraná prohlídka města v provedení Pouličního divadla Viktora Braunreitera letos na téma Karlovarská léčba. Nedělní část bude zaměřena zejména na děti.

Od pátku do neděle se na podiích, kolonádách, pěších zónách nebo v parcích představí desítky regionálních umělců i hvězdy české hudební scény, například 4TET s Jiřím Kornem nebo skupina Poetika. Všechna pouliční představení budou přístupná zdarma.

Vpředvečer slavnostního víkendu bude vernisáží zahájena výstava Společně do UNESCO, která v prostorách Vřídelní kolonády představí města, která se společně s Karlovými Vary ucházejí o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Ve Dvořákových sadech bude instalována výstava Kreslený humor z Františkových Lázní.

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech patří mezi vrcholy v kulturně-společenském kalendáři města. Ani v letošním roce si ho nenechají ujít významní hosté z řad velvyslanců, členů vlády a parlamentu, přijedou zástupci českých měst a také delegace partnerských měst ze zahraničí. V rámci slavnostního večera v divadle budou vybraným osobnostem předána nejvyšší městská ocenění – čestné občanství a cena města.

HLAVNÍ UDÁLOSTI PROGRAMU ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY 2019

SPOLEČNĚ DO UNESCO
čtvrtek – neděle Vřídelní kolonáda
Výstava, která prostřednictvím fotografií dominant představí „Slavné lázně Evropy“ - uskupení jedenácti výjimečných lázeňských měst ze sedmi zemí, které byly nominovány na zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Vernisáž proběhne ve čtvrtek 2. května v 16:30, výstava bude v hale Vřídelní kolonády přístupná do 19. května.

KRESLENÝ HUMOR Z FRANTIŠKOVÝCH LÁZNÍ
pátek – neděle Dvořákovy sady
Výstava zhruba stovky kreslených vtipů o lázeňství a cestování přiblíží minulé ročníky Mezinárodního festivalu kresleného humoru, který se v předchozích letech setkal s velkým ohlasem ve Františkových Lázních.

ŘEMESLNÝ JARMARK
pátek – neděle 10:00 – 18:00 Smetanovy sady
Tradiční jarmark se těší stále větší popularitě mezi návštěvníky i řemeslníky. Letos se tržišti před Alžbětinými lázněmi objeví zhruba 45 stánků s pestrým sortimentem zboží a často i s ukázkou tradičních řemesel. V prodeji budou polodrahokamy, bižuterie, výrobky z kůže, keramiky, foukaného skla, chybět nebudou domácí koláče, perníčky, medovina nebo víno.
Součástí jarmarku budou i tvořivé dílny pro děti, ve kterých budou děti malovat na porcelán, tvořit jarní dekorace nebo šperky.

JARNÍ PORCELÁNOVÉ SLAVNOSTI
pátek – neděle 10:00 – 17:00 Grandhotel Pupp
Již 24. ročník opět pořádá porcelánka Thun 1794 a.s. ve spolupráci s Grandhotelem Pupp a sklárnou Moser a.s. V slavnostním sále Grandhotelu Pupp bude instalována výstava „Prostřené stoly“. Společnost Thun 1794 a.s. na ní prezentuje svou současnou produkci užitkového porcelánu, kterou na stolech vkusně doplňuje sklo Moser.
Výstava je přístupná zdarma.
V 25 prodejních stáncích na prostranství před Puppem bude nabízen porcelán regionálních porcelánek (Thun 1794 a.s., Thun Studio, Rudolf Kämpf Loučky, Český porcelán Dubí a Duchcov, Hotelový porcelán G-Benedikt), ale také sklo ze sklárny Moser za mimořádně zvýhodněné ceny.
Slavnosti doprovodí program s živou hudbou, bohatým občerstvením a Porcelánovou školičkou, ve které si děti vyrobí a nechají vypálit hrnečky.

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ GOETHOVY VYHLÍDKY
pátek 15:00 Goethova vyhlídka
Obyvatelům i návštěvníkům města se naskytne dlouho zapovězený výhled na Karlovy Vary z ochozu věže na Výšině věčného života. Goethova vyhlídka se po kompletní rekonstrukci a revitalizaci okolí slavnostně otevře veřejnosti v pátek 3. května v 15 hodin a návštěvníci mohou mimo jiné vyslechnout přednášku historika Jiřího Klsáka.
Rozhledna bude otevřena o víkendech od 12 do 17 hodin. V její těsné blízkosti najdou návštěvníci také Stezku strašidel. Zhruba tříkilometrový okruh směrem na Tři kříže a zpět je lemován různými lesními bytostmi usazenými na zemi i na stromech.
V pátek odpoledne bude zajištěna autobusová doprava ke Goethově vyhlídce od horní stanice Lanovky Imperial.

KARLOVARSKÁ LÉČBA – HRANÁ PROHLÍDKA MĚSTA
pátek 19:00 | Alžbětiny lázně – bývalé Lázně VI.
Tradičně netradičně představí Karlovy Vary a jejich historii Pouliční divadlo Viktora Braunreitera. V hrané prohlídce města se tentokrát zaměří na lázeňství a lázeňské lékaře. Procházka startuje v 19 hodin u Alžbětiných lázní a bude mít šest zastávek, na kterých divadelníci předvedou skeče inspirované historií vybraných objektů a představí slavné lékaře minulosti.
Trasa prohlídky: Lázně V. - Alžbětiny lázně (Wenceslaus Payer de Cubito), Lázně IV. - Nové lázně (Fabian Sommer), Lázně III. - Windsor Spa (David Becher), Lázně II. - u Vřídelní kolonády (Jean de Caro), Lázně I. - Císařské lázně (Rudolf Mannl), Lázně VI. (Eduard Hlawaczek).

SLAVNOSTNÍ VEČER MĚSTA
pátek 19:30 Karlovarské městské divadlo
Slavnostní večer s předáváním cen města a čestného občanství vybraným osobnostem za účasti významných hostů z řad velvyslanců, zástupců Parlamentu ČR, starostů města a obcí a delegací partnerských měst ze zahraničí. V rámci večera se představí Karlovarský symfonický orchestr pod taktovkou dirigenta Jana Kučery. Orchestr doprovodí děti ze Základní umělecké školy Karlovy Vary, které předvedou ukázky z Karnevalu zvířat – unikátního představení připraveného ve spolupráci s KSO a Karlovarským městským divadlem.
(Celé představení má veřejnost možnost shlédnout v sobotu od 19 hodin v karlovarském divadle.)

ŽEHNÁNÍ PRAMENŮM A SLAVNOSTNÍ MŠE
sobota od 10:00 Mlýnská kolonáda – Chrám sv. Maří Magdaleny
Tradiční rituál žehnání pramenům povede apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo. Slavnostní průvod projde od Mlýnské kolonády přes Tržní kolonádu k Vřídlu. Následuje slavnostní mše v kostele sv. Maří Magdaleny.

PRŮVOD KARLA IV.
sobota 14:00 – 18:00 Letní kino – Smetanovy sady
Tradiční průvod Karla IV. a jeho družiny městem s ukázkou lovu dravých ptáků u letního kina a historickým ležením ve Smetanových sadech.
V parku u Alžbětiných lázní budou připraveny dobové atrakce – historický kolotoč, jízda na sudech a lukostřelba. Na hostině pro Karla IV. se předvedou kejklíři, rytíři, tanečnice a divadelníci.

FOOD FESTIVAL
sobota 11:30 – 16:00 prostranství před Spa Hotelem Thermal
Gastronomická přehlídka plná chutí pod taktovkou karlovarských kuchařů nabídne speciality vybraných restaurací a barů. Na návštěvníky čekají mimo jiné i kuchařské soutěže o hodnotné ceny, pro děti bude připraven program pod vařečkou kuchaře Emana a výtěžek z dětského vaření bude použit na charitativní účely. Představí se také Radek Příhonský, který pracoval nejen jako šéfkuchař Grandhotelu Pupp, ale má také bohaté zkušenosti z Jihoafrické republiky. Jako jedna z českých kuchařských hvězd byl hostem televizní kuchařské show Kluci v akci.
O hudební vystoupení se postará Timmy White, chybět nebude tradiční běh číšníků ve stylu Vrchní, prchni.
Již 11. ročník Food Festivalu připravují společně město Karlovy Vary, LH Thermal a Česká umělecká.

KONCERTY
pátek - neděle
Živá hudba všech žánrů od flašinetáře po 4TET nebo Karlovarský symfonický orchestr bude znít po celém městě. Členové Karlovarského symfonického orchestru se představí na několika místech v mnoha hudebních vystoupeních. V pátek na slavnostně nasvícené Mlýnské kolonádě zahrají Vivaldiho Čtvero ročních dob.
V sobotu od 16:30 zahájí orchestr sezonu kolonádních koncertů. V jeho podání zazní na podiu u Mlýnské kolonády Dvořákova Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“.
Na podiích ve městě se představí i hvězdní hosté - 4TET, Tonya Graves, Ondřej Havelka a Melody Makers, Milan Schelinger Band, Petr Spálený nebo Poetika. Jazz a swing se bude hrát na Linhartu v rámci tradičních Sinatrovských slavností.

Kompletní program si můžete stáhnout ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…