Kladno: Kvůli kůrovci probíhá těžba stromů v lesích

05.02.2020 20:21

V lesích v okolí Kladna se v současnosti v důsledku probíhající kůrovcové kalamity nachází velké množství porostu napadených lýkožroutem smrkovým.

Kladno: Kvůli kůrovci probíhá těžba stromů v lesích
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Zákonnou povinností vlastníka lesa je činit bezodkladná opatření k odstranění a zmírnění následků napadení stromů přemnoženými škůdci. Preventivním opatřením proti dalšímu vývoji, šíření a přemnožení lýkožrouta smrkového je těžba napadených a odumřelých stromů, jejich asanace a odvoz z lesa. Z tohoto důvodu budou na mnoha místech v kladenských lesích probíhat intenzivní těžby.

V ZÁJMU VLASTNÍ BEZPEČNOSTI NEVSTUPUJTE DO PROSTORU TĚŽBY

Apelujeme na všechny návštěvníky lesa, aby nevstupovali do míst, kde se kácí stromy, pojíždí lesní traktor nebo jiná lesní technika, dochází k nakládání dříví na nákladní auta. Dále upozorňujeme aby především děti nelezly po naskládaných kládách. Takto dočasně uskladněné dříví nebývá nijak dál zajištěno, může dojít k uvolnění klád a vzniku úrazu s těžkými následky nebo dokonce i smrti.

V této souvislosti Magistrát města Kladna jako orgán státní správy lesů upozorňuje všechny návštěvníky lesů na ustanovení § 20 zákona č. 289/1995 Sb., zákona o lesích, dále jen „lesní zákon“.

Ten stanovuje ZÁKAZ vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví a porušení tohoto zákazu je dle lesního zákona považováno za přestupek s možnou sankcí až do výše 5 000 korun.

Děkujeme za pochopení

Statutární město Kladno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…