Kladno: Město investuje 200 milionů do školství

07.02.2020 19:21

Kvalitní školství je pro vedení města prioritou a vedle provozních výdajů ve výši 150 milionů do školských zařízení půjde dalších cca 50 milionů na renovace budov. Plánové investice do střech, fasád, zateplení, osvětlení a dalších projektů, které zkvalitní prostředí dětem i učitelům, se týkají více než 15 školských zařízení v Kladně.

Kladno: Město investuje 200 milionů do školství
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„V loňském roce se investovalo do dopravy, především do silnic a chodníků, které souvisely s rozsáhlými rekonstrukcemi krajských komunikací. I letos se budou opravovat chodníky, silnice, veřejné osvětlení i parkoviště. Stranou nezůstane ani obnova parků a zeleně. Největší část financí z hospodářského výsledku minulého roku ale plánujeme investovat především do školních budov, kterým se v minulosti tolik financí nedostávalo, “ uvedl Dan Jiránek, primátor Kladna.

„Investice do školních budov se budou týkat více než patnácti školních zařízení z celkových 28 mateřských a základních škol, jejichž zřizovatel je Statutární město Kladno. Největším projektem bude nová fasáda a okna v Základní škole Norská, celková částka se pohybuje kolem osmi milionů korun. Plánuje se zde i kompletní výměna osvětlení ve výši zhruba sedm set tisíc,“ uvedl Tomáš Kutil, náměstek primátora.

Základní škola Doberská potřebuje novou střechu a ubourání starých komínů, předpokládané náklady by se měly pohybovat kolem 7,5 milionu. Dalších 6 milionů radnice investuje do kuchyně v mateřské škole Vrchlického 2337, stejná částka se týká rekonstrukce mateřské školy v Motyčíně.

Základní škola Brjanská loni prošla rozsáhlou rekonstrukcí za téměř 30 milionů, letos se tam chystá modernizace školní kuchyně za 2,5 milionu. V Základní škole Vašatova se připravuje výměna klempířských prvků fasády a střechy za 3 miliony korun, v ZŠ Jiráskova zase oprava střechy, a to na dvou pavilonech ve výši cca 1,83 milionu. V Základní škole Ukrajinská město plánuje kompletní obnovu podlahy v tělocvičně za 2,5 milionu.  Vstupní dveře a trafostanici je třeba vyměnit v Základní škole v ulici Vodárenská s celkovými náklady zhruba 2 miliony. Na rekonstrukci elektroinstalace v mateřské škole Bulharská Čtyřlístek jsou v rozpočtu vyčleněny 2 miliony, téměř 800 tisíc pak na zateplení střechy ve vedlejší mateřské škole Bulharská 2331. Děti i rodiče se mohou těšit na zastřešení schodiště za více než půl milionu v mateřské škole Moskevská a za další milion se plánuje rekonstrukce veřejného osvětlení v mateřské škole Na Vyhaslém. Stodola na pozemku mateřské školy nám. Rosenbauma, která je v havarijním stavu, bude odstraněna.

„Na začátku roku jsme dokončili novou střechu školy  u Floriána a připravujeme také projektovou dokumentaci k rekonstrukci elektroinstalace v základní škole Korálek. Projektové podoby se dočkají i sociální zařízení v základní škole Doberská. Plánů máme opravdu hodně, věřím, že investice do vzdělávání jsou klíčové pro budoucnost města. Jsem velmi rád, že se na ně podařilo vyčlenit tolik financí z letošního rozpočtu,“ dodal Jiránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…