Kladno: Město jedná s krajem o nových středoškolských oborech

21.07.2020 12:59

Největší středočeské město se sedmdesáti tisíci obyvateli chce rozšířit síť svých středních škol. Prioritně má zájem o pedagogické obory a obory související s bezpečnostními složkami. Střední školy zřizuje Středočeský kraj a vedení města Kladna s ním proto zahájilo intenzivní vyjednávání.

Kladno: Město jedná s krajem o nových středoškolských oborech
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Vzdělávání je pro město jednou z dlouhodobých a zásadních priorit. V Kladně je v provozu 22 mateřských škol a 16 základních škol zřizovaných městem, dále pak soukromá zařízení, z čehož jsou 3 mateřské školy a 5 základních škol. Vedení města chce středoškolské možnosti v Kladně rozšířit. Mimo jiné i proto, aby mládež měla kvalitní pokrytí vzdělávacích institucích doma a nemusela komplikovaně dojíždět za vzděláním do jiných měst.

„Výborně funguje spolupráce se Střední školou a Středním odborným učilištěm v Dubské ulici, kde se vzdělávají také hasiči a snažíme prosadit nový obor pro bezpečnostní složky, což musí povolit Ministerstvo vnitra. Ten by mohl pokrýt potřeby jak policie, městské policie, vězeňské služby, celníků a z pohledu celého regionu by takový obor byl více než žádoucí. Dojíždění do blízké Prahy na první pohled vypadá bezproblémově, z mého pohledu je pro město lepší, když studenti zůstanou v Kladně a nebudou se již od střední školy učit z Kladna odjíždět,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek a dodává: „Druhým oborem, který je pro město velmi zásadní, je střední pedagogické vzdělávání, dlouhodobě se město snaží ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou rozšířit její činnost o pedagogické obory, například o asistenty pedagoga, kteří jsou na školách stále více potřeba. V současné době tento obor nabízí studentům Pedagogické lyceum v Praze nebo v Berouně, přitom v Kladně ve vzdělávacích zařízeních působí více než sto pedagogických asistentů, stovky učitelek ve školách i školkách a dalších pedagogických pracovníků. Střední škola by mohla pojmout i zájemce o pedagogiku ze Slánska a Rakovnicka. Kraj sám říká, že systém vzdělávání se má odvíjet od potřeb zaměstnavatelů a z logiky věci i počtu mateřských a základních škol v Kladně je jasné, že ta potřeba ve městě je, proto věřím, že kraj své negativní stanovisko přehodnotí.“ 

Soukromá Základní škola Donum Felix usilovala o střední stupeň vzdělávaní pět let, přestože to krajský úřad to nedoporučil, minulý týden Ministerstvo školství a tělovýchovy schválilo studijní obor pedagogické lyceum. „Pro město je to pomyslná první vlaštovka v pedagogickém vzdělávání, prioritou je ale stále klasická střední škola s pedagogickým zaměřením,“ zdůraznil primátor Jiránek.

„Cením si faktu, že se v Kladně vysokému školství a spolupráce s ČVUT je velmi úspěšná. Zbývá tedy logicky posílit i středoškolské obory. Střední škola a Střední učiliště v Dubí nabízí mimo jiné i obor Požární ochrana a žádaly o obor Bezpečnostně právně činnost. Protože v Kladně má sídlo mimo jiné i Integrovaný záchranný systém Středočeského kraje a na místní vysoké škole je otevřeno navazující studium Krizové řízení, pro bezpečnostní složky bude jistě přínosné i středoškolské studium. Potřeba rozšířit středoškolské obory je v Kladně obrovská a chceme našim dětem zajisti kvalitní vzdělání doma. Když budou mít možnosti v Kladně, je větší pravděpodobnost, že se z Kladna nebudou stěhovat. V současné době jednáme jak ministerstvem vnitra, tak s ministerstvem školství a samozřejmě se Středočeským krajem. Věřím, že se v rozumném horizontu podaří najít řešení,“ zdůraznil Jiránek.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…