Kladno se připojilo k mezinárodní iniciativě Paktu starostů a primátorů

10.08.2021 21:14

Město Kladno vstoupilo do Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima (Pakt). Inovátorské mezinárodní společenství směřuje k dosažení minimální uhlíkové stopy a z měst do roku 2050 hodlá vybudovat odolné prostředí s energetickou politikou šetrnou k přírodě.

Kladno se připojilo k mezinárodní iniciativě Paktu starostů a primátorů
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Pakt starostů a primátorů je iniciativou měst, obcí a Evropské komise, která vznikla v roce 2008, krátce poté, co Evropský parlament schválil klimaticko-energetický balíček pro snížení produkce skleníkových plynů zemí Evropské unie. „My, starostové a primátoři z celé Evropy, tímto zvyšujeme své ambice v oblasti klimatu a zavazujeme se podnikat konkrétní opatření tempem, které diktuje rozvoj vědy, abychom společně udrželi globální nárůst teploty pod 1,5 stupně Celsia, což je tou nejvyšší ambicí Pařížské dohody,“ zavazují se v deklaraci členové Paktu.

Vstup do ambiciózní iniciativy je dalším mezníkem Kladna na cestě za vyšší ochranou klimatu, resp. nižšími emisemi skleníkových plynů a také dosahování energetických úspor. Kladno v letošním roce dokončilo i významný strategický dokument – Akční plán pro udržitelnou energii a klima (SECAP), který je podmínkou pro vstup do Paktu. Zavázalo se v něm mimo jiné různými opatřeními snížit emise oxidu uhličitého (CO2) o minimálně 40 % do roku 2030 oproti roku 2019 a zvýšit odolnost města vůči dopadům změny klimatu.

To jsou i hlavní cíle Paktu. „Dosáhnout těchto závazků se budeme maximálně snažit prostřednictvím úspor energie, zvyšováním energetické účinnosti a využíváním energie z obnovitelných zdrojů, zejména v oblasti budov, dopravy, teplárenství a veřejného osvětlení a také vhodnými adaptačními opatřeními,“ uvedl radní pro oblast rozvoje Ondřej Rys.

Účast měst a obcí ve společenství není zpoplatněno, naopak město Kladno může ze spolupráce s iniciativou čerpat výhody. „Budeme mít například přístup ke zdrojům financování řady plánovaných projektů ze státních i evropských programů, především těch, které jsou přístupné pouze pro signatáře Paktu. Z těchto prostředků můžeme financovat třeba přípravy projektů, studie proveditelností, tvorby investičních programů atd., což je samozřejmě spojeno také s úsporami nákladů v rozpočtu města. Kladno získá metodickou pomoc, může sdílet zkušenosti z oblasti udržitelného rozvoje s ostatními členy a udržovat kontakt s jinými městy Evropské unie se stejnou vizí a ambicemi,“ vysvětlil Ondřej Rys. 

V současné době je do Paktu zapojeno téměř 10 700 samospráv z Evropské unie, na jejichž území žije více než 324 miliony lidí. V České republice bylo k začátku července letošního roku v Paktu 80 signatářů, jsou jimi např. město Brno, Chrudim, Jeseník, Liberec, Litoměřice, Ostrava, Praha či Písek.

Více informací je také uvedeno na oficiálních webových stránkách Paktu - https://www.paktstarostuaprimatoru.eu/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…