Kladno startuje rok oslav výročí narození Zdeňka Milera

20.02.2021 15:59

Narodil se v Kladně. Své rodné město měl Zdeněk Miler rád a pravidelně se sem vracel. Život zasvětil umělecké tvorbě pro děti, ale nejen pro ně. Je autorem několika slavných a nezapomenutelných postaviček.

Kladno startuje rok oslav výročí narození Zdeňka Milera
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Jedni z prvních, které vytvořil, byli tři kudrnatí kluci, kteří se stali logem barrandovského studia Bratři v triku. Zde pod vedením Jiřího Trnky začínal jako kreslíř a animátor trikového filmu. Vytvořil také celou řadu dalších animovaných hrdinů dětských pohádek a příběhů, ale nejslavnější a dnes již mezinárodní je malý Krteček s červeným nosem. Věnoval se i dospělým divákům, pro které natočil několik snímků. Získal celou řadu ocenění jak českých, tak i zahraničních.

Řeč je samozřejmě o Zdeňku Milerovi, výtvarníkovi, režisérovi a scénáristovi, který by 21. února 2021 oslavil 100 let. U této příležitosti se v Kladenském zámku otevře poslední část stálé expozice Zdeněk Miler nejen Krtek, a to jeho autentická pracovna s Milerovým původním nábytkem, oblíbenými pomůckami a dekoracemi. Součástí slavnostního otevření bude také projekce dokumentu a křest katalogu o tomto jedinečném umělci.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Otevření pracovny a křest katalogu je teprve začátek roku oslav, které město Kladno ve spolupráci s Kladenským zámkem a dalšími partnery připravuje. „Pokud bude epidemiologická situace příznivá, návštěvníci se mohou těšit na výtvarné výstavy jeho manželky Emilie Milerové a dcery Kateřiny Miler v galerii našeho zámku. Tyto výstavy zde již sice probíhají, ale vzhledem k uzavření zámku jsme se rozhodli je prodloužit až do 30. května 2021. Během výstav se také návštěvníci budou moci s autorkami osobně setkat, ať už u příležitosti komentovaných prohlídek nebo křtu publikace k oslavě jubilea paní Emilie,“ uvedla náměstkyně primátora Petra Melčová.

Městská knihovna Kladno na konci minulého roku vyhlásila výtvarnou soutěž na motivy ilustrací z knih Zdeňka Milera. Malíři ve věku 3–15 let mohou své výtvory zasílat na adresu knihovny až do 26. února 2021. Více informací na webových stránkách knihovny ZDE.

Součástí oslav musí být samozřejmě také vzpomínka na let raketoplánu Endeavour (let STS-134), kam malého Krtka vzal s sebou na vesmírnou misi americký astronaut s vazbou na Českou republiku Andrew Jay Feustel. I tato událost slaví kulaté jubileum, letos to bude již 10 let, co Krteček navštívil vesmír. „Chystáme rozsáhlý denní program na internetu, v podstatě nabídneme prožít celý let od startu až po přistání po deseti letech znovu,“ prozradil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a dodal, že v plánu je i beseda s kosmickou tematikou a videopřenos z českého centra v New Yorku.

„Jakmile to situace kolem pandemie dovolí, plánujeme v Zahradě Kladenského zámku a v divadle Lampion několik projekcí vybraných snímků z tvorby studia Bratři v triku. Je toho celá řada, co pro vás letos chystáme. Věřím, že se s vámi budeme moci sejít osobně a náležitě si všichni s Krtkem oslavy užijeme,“ vyjádřila své přání náměstkyně Petra Melčová.

Aktuální informace a termíny akcí sledujte na našich webových stránkách ZDE a na Facebooku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…