Klimkovice: Obnovenou historickou Opavskou cestu ozdobí sochy ze sympozia

04.11.2019 16:59

Dřevěné sochy, které vytesalo šest řezbářů na letošním květnovém Klimkovickém řezbářském sympoziu, nechá město instalovat na Opavskou cestu, jež propojuje historické centrum města s areálem lázní.

Klimkovice: Obnovenou historickou Opavskou cestu ozdobí sochy ze sympozia
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Lokalita s bohatou historií je součástí původního plánu propojení historického centra Klimkovic s moderní současností města, tedy s lázněmi. Lidé ji často využívají k procházkám, protože nabízí krásné výhledy,“ řekl starosta města Jaroslav Varga.

Obnovení historické Opavské cesty iniciovaly čerstvé státní pozemkové úpravy, které umožnily přerušit rozsáhlé rozorané lány. Pozitivně tak ovlivnily ráz krajiny i ekologickou rovnováhu. S cílem obohatit o umělecké instalace právě Opavskou cestu řezbáři už v květnu na tradičním sochařském bienále sochy zhotovovali. Letošním tématem byla Cesta ke zdraví. Autory nejnovějších děl jsou Pavel Vácha, Jaroslav Domiter, Denisa Kocvárová, Ondřej Drábek, Roman Mikuš a Jiří Veselý, který je také uměleckým garantem sympozií.

Již předloni město sochami osázelo tzv. Promenádu. Tuto tehdy nově vybudovanou zelenou plochu mezi městem a posvátným návrším Na Láni zdobí sochy s tématem Cesta ke kořenům. Stezka totiž vede ze současného města k legendárnímu místu, odkud prý pocházejí Klimekowitzi, tedy obyvatelé původních Klimkovic. Letošní, nová instalace bude pokračovat od návrší směrem k areálu lázní. 

„Řezbáři pracovali především s lipovým dřevem. Většina se vytěžila loni při revitalizaci naší historické lipové aleje, kde rostou asi 150 let staré stromy. Ty, které jsme museli kvůli jejich stavu vykácet a jejich dřevo bylo ještě použitelné, se tak vrátí v trochu jiné podobě do klimkovické krajiny,“ uvedla Alice Chlebovská z klimkovického městského úřadu.

První sympozium se v Klimkovicích uskutečnilo v roce 2011, od té doby se koná pravidelně co dva roky. Sochy z dřívějších sympozií zdobí Lesní park Klimkovice a lázeňský areál, další jsou na veřejných prostranstvích ve městě a okolí i na samotné radnici.

„Největšího ohlasu se dostává sochám, které jsou umístěny u klimkovických studánek. Možná proto, že jsou líbivé, ztvárňují různé lesní bytosti. Navíc jsou umístěné v romantických přírodních zákoutích, k nimž se váže hodně práce, kterou odvedli místní lidé při budování studánek a péči o ně,“ doplnila Alice Chlebovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…