Klimkovice, Olbramice a Hladké Životice založily Spolek pro přijatelný život kolem dálnic v MSK

09.12.2020 18:55

Spolek pro přijatelný život kolem dálnic v MSK založily ve středu 9. prosince na ustavující členské schůzi obce Klimkovice, Olbramice a Hladké Životice.

Klimkovice, Olbramice a Hladké Životice založily Spolek pro přijatelný život kolem dálnic v MSK
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

 Jeho cílem bude usilovat společně o minimalizaci dopadů silničního provozu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla v Moravskoslezském kraji na život občanů v přilehlých obcích. Spolek bude otevřen dalším členům, podmínkou pro vstup obce je schválení příslušným zastupitelstvem. Ustavující schůze zvolila předsednictvo spolku. 

„Chceme společně zlepšit povědomí o tom, že nestačí jen stavět dálnice a silnice, i když dopravní napojení našeho regionu je pro jeho rozvoj nepochybně nezbytné. Podle našeho názoru je zároveň zapotřebí zohledňovat, že okolo dálnic a rychlostních silnic také žijí lidé, a je proto nutné vždy neprodleně zmírňovat negativní důsledky provozu,“ řekl starosta Klimkovic Jaroslav Varga. 

Předsedou předsednictva spolku se stal starosta Klimkovic Jaroslav Varga, místopředsedkyní starostka Irena Ravčuková. Předsednictvo spolku je zvoleno na tři roky. Každá z dotčených obcí v minulosti udělala nedobrou zkušenost, když se snažila vymáhat potřebná opatření, která by udržela kvalitu života jejich obyvatel po dostavbě dálnice. Klimkovice od otevření posledního úseku dálnice D1 dlouhé roky usilovaly o vymístění tranzitní kamionové dopravy z centra města. Když se to konečně podařilo, řidiči zákaz průjezdu městem často porušují, čímž se snižuje bezpečnost provozu. Po vybudování průmyslové zóny v Bravanticích se situace každou další výstavbou nové průmyslové haly zhoršuje. Velkým problémem v Klimkovicích je také překračování zákonných limitů hluku v městské části Václavovice, které se zatím neřeší. 

Se zvýšenou hladinou hluku z dálnice se dlouhodobě potýkají také Olbramice. 

„V původně schváleném plánu měla jít dálnice přes katastr Olbramic v hlubokém zářezu, což ale nebylo z technických důvodů nakonec proveditelné. Do dnešního dne není ošetřeno odhlučnění zastavěné části naší obce. Někteří naši občané si na tuto skutečnost pochopitelně opakovaně stěžují,“ uvedl starosta Olbramic Ladislav Bárta. 

Hladkým Životicím vadí absence části protihlukové stěny za rodinnými domy na silnici I/57. Občané obce, kteří bydlí pod dálničním mostem, jsou nespokojení s kvalitou protihlukové stěny. 

„Máme velké obavy, že až se u nás dokončí plánovaná stavba velkého areálu průmyslové zóny, doprava a s ní spojený hluk se ještě zvýší. Chceme, aby potřebná opatření šla ruku v ruce s dokončováním takových staveb,“ vysvětlila starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková. 

Ve středu 9. prosince budou o vstupu do spolku jednat na svém zasedání také zastupitelé obce Vřesiny.  

„Vnímáme, že všechna města a obce v blízkém okolí dálnice mají obdobné problémy, jejichž řešení se mnohde dlouhé roky pouze odkládá, navrhovaná opatření bývají málo účinná a často i nereálná. Věříme, že spolek bude dostatečně silným partnerem pro jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic, ministerstvem dopravy i Úřadem Moravskoslezského kraje, takže společně se nám bude lépe dařit hájit zájmy našich občanů, kteří chtějí žít v kvalitním prostředí,“ doplnil starosta Klimkovic Varga. 

Na své ustavující schůzi spolek schválil stanovy, jejichž součástí je i okruh činností, kterým se bude věnovat. Účelem sdružení obcí bude ochrana přírody a krajiny kolem dálnic a silnic pro motorová vozidla v Moravskoslezském kraji, minimalizace dopadů silničního provozu na životní prostředí, monitorování provozu měřeními hluku, emisí a vibrací a informování občanů o jejich výsledcích, účast na projednání hlukových studií, důsledná kontrola realizace dohodnutých opatření, sledování sekundárních vlivů provozu staveb v průmyslových zónách, aktivní účast na jednáních při územních, popřípadě stavebních řízeních významných staveb na trase dálnic a silnic pro motorová vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…