Koncert svobody zahájil oslavy 74. výročí osvobození Ostravy

17.04.2019 13:02

Oslavy osvobození Ostravy v dubnu 1945 začaly Koncertem svobody, který se uskutečnil 15. dubna v Divadle Antonína Dvořáka.

Koncert svobody zahájil oslavy 74. výročí osvobození Ostravy
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Hlavní část Ostravsko-opavské operace začala 15. dubna 1945. A právě symbolicky v tento den, 74 let poté, se konal v ostravském Divadle Antonína Dvořáka Koncert svobody, kterým tradičně začínají oslavy osvobození Ostravy. Koncert zahájili primátor Ostravy Tomáš Macura a ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava Jaroslav Hrabec.

V programu vystoupila ústřední hudba Armády České republiky se sólisty Radkou Fišarovou, Martinem Chodúrem, Lucii Silkenovou, Jurijem Kruglovem a Janem Musilem. Diváci si vyslechli skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Jaroslava Ježka. Jaromíra Vejvody, Andrewa Lloyda Webera a dalších autorům, mezi nimi i vlastní skladbu Martina Chodúra nazvanou Lidice.

Oslavy pokračují v neděli 28. dubna v Zábřehy, kdy zájemci uvidí ve 13 hodin u brodu přes Odru u korýtka bojovou ukázku, která připomene příchod československých a sovětských vojáků do Ostravy. Bojující jednotky poté od 15 hodin představí svou techniku u kina Luna a v 17 hodin na Masarykově náměstí v centru Ostravy, kde navíc zahraje swingový orchestr. Následuje rozsvícení svíček za padlé Čechoslováky na mostě Miloše Sýkory, pietní akt u tanku a ohňostroj.

V úterý 30. dubna v 10 hodin se sejdou zástupci města, obvodů, vojenských veteránských organizací, politických stran, účastnící bojů a sokolové u památníku Rudé armády v Komenského sadech na tradiční vzpomínkové akci, která je spojena s položením věnců a kytic k památníku. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…