Kopřivnice: Kalendář ukáže méně známé snímky Emila Zátopka

07.12.2021 21:23 | Tisková zpráva

I letos dostanou Kopřivničané od města dárek v podobě stolního kalendáře. Jelikož v roce 2022 oslavíme 100. výročí narození legendárního kopřivnického olympionika Emila Zátopka, je jeho téma více než jasné.

Kopřivnice: Kalendář ukáže méně známé snímky Emila Zátopka
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Kalendář nese název Zátopkovo století a fanoušci slavného běžce v něm naleznou několik unikátních fotografií, které dosud neměli možnost vidět v žádné publikaci. Kalendář obsahuje fotografie ze Zátopkova života, snímky dokumentující běžcův odkaz v jeho rodném městě a také fotky uměleckých děl a produktů, které Emil Zátopek inspiroval.

„Na kalendáři s námi spolupracoval zejména Ondřej Šalek z Muzea Fojtství, který nám poskytl velmi zajímavé materiály. Jde o méně známé snímky Emila Zátopka, většinou spjaté s Kopřivnicí, z nichž některé nebyly dosud nikde publikovány. Za pozornost stojí například fotografie slavného běžce a jeho rodičů při oslavách povýšení Kopřivnice na město,“ řekla Lucie Macháčková z oddělení vnějších vztahů.

Známější je snímek na titulní stránce, zachycující slavný polibek manželů Zátopkových na olympiádě v Londýně. Symbolický obrázek má rovněž blízký vztah ke Kopřivnici: „Tuto fotografii poslali manželé Zátopkovi jako pohlednici rodičům Emila z olympiády v Helsinkách, nyní se nachází v našem archivu. Fotek z toho momentu bylo pořízeno několik a zrovna tato nebývá k vidění moc často,“ uvedl vedoucí muzea Ondřej Šalek.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

„Prostřednictvím fotografií v kalendáři získají lidé řadu zajímavých informací. Například, že připravovaná muzejní expozice Dany a Emila Zátopkových bude v Kopřivnici již čtvrtá v pořadí, nebo že se jméno Emila Zátopka objevilo v názvu místního stadionu už v době jeho vzniku v závěru 40. let minulého století,“ prozradila Lucie Macháčková.

Kromě Zátopkova odkazu v našem městě mapuje kalendář také jeho stopy ve světě. „Emil Zátopek se stal inspirací pro mnoho umělců a je po něm pojmenováno několik produktů, například typ lokomotivy nebo pivo. Děkujeme všem, kdo nám poskytli fotografie a pomohli kalendář vytvořit. Některé snímky k nám putovali až z Argentiny nebo Anglie,“ doplnila mluvčí města.

Stejně jako v předchozích letech bude kalendář upozorňovat na konání nejrůznějších akcí, lhůty splatnosti místních poplatků, termíny prázdnin apod. Kalendář je momentálně v tiskárně a jeho distribuce do schránek všech domácností v Kopřivnici i místních částech bude zahájena před vánočními svátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…