Kopřivnice: Město chce opravit další památku

23.02.2021 13:07

Město podalo žádost o dotaci na opravu suterénní zdi bývalého paláce zříceniny hradu Šostýna. Stav místní památky z 13. století není dobrý a turisté ji mohou navštěvovat jen na vlastní nebezpečí. Díky prostředkům z ministerstva kultury by se to však brzy mohlo změnit.

Kopřivnice: Město chce opravit další památku
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Torza zdí hradu Šostýna byla v minulosti opravována již několikrát. Předmětná část je vysoká 3,6 metru a dlouhá zhruba 5 metrů. Zdivo je zejména v horní části vyboulené a jeho spáry jsou značně popraskány.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Místy došlo i k vypadnutí celých kamenů. „Stav byl konzultován s památkáři a zeď byla posouzena statikem. V roce 2019 byla na základě pokynů statika odstraněna lípa, jejíž kořeny zeď narušovaly. V dalším roce byla zpracována projektová dokumentace na opravu, která je podkladem pro žádost o dotaci,“ uvedl Břetislav Orlík, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. Právě zmiňovaná lípa měla hlavní vliv na roztlačování zdiva a na současný stav památky. Neupravená koruna zdiva navíc umožňuje zasakování vody, která zejména při zamrznutí přispívá k destrukci. Předpokládané náklady na opravu hradní zdi činí přes 600 tisíc korun, přičemž dotace z Havarijního programu Ministerstva kultury České republiky by mohla pokrýt zhruba jejich polovinu.

Šostýn však není jedinou památkou, na jejíž obnovu se město snaží využít prostředky z externích zdrojů. „Například v loňském roce se podařilo získat dotaci z programu na Podporu obnovy kulturních památek Ministerstva kultury ČR na restaurování pískovcového kříže pod kostelem Všech svatých ve Vlčovicích. Na stavu jetelového kříže s bohatou reliéfní výzdobou a plastikami Panny Marie a sv. Jana z roku 1858 se podepsala blízkost komunikace a povětrnostní vlivy. Povrch byl zčernalý letitými usazeninami a porostlý mechem, což výrazně podporovalo erozi,“ doplnil Břetislav Orlík. Restaurátorské práce, jejichž cílem bylo uvedení kříže do původního stavu, proběhly vloni na jaře. Kříž byl očištěn a barevně sjednocen, byly opraveny trhliny a zhotoven nový základ. Restaurátorské práce vyšly zhruba na 150 tisíc korun, přičemž 96 tisíc pokryla dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…