Kopřivnice: Zastupitelé schválili nové investice

11.03.2021 21:23

Přestože hlavní část rozpočtu města na rok 2021 byla schválena již loni v prosinci, v prvním čtvrtletí vždy dochází k upřesnění na základě účetního vypořádání s předchozím rokem. Jde o tzv. druhou část rozpočtu, kterou zastupitelé schválili. Výdajová část rozpočtu se díky schválenému opatření navýšila o téměř 49 milionů korun.

Kopřivnice: Zastupitelé schválili nové investice
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Rozpočtový rámec schválený v prosinci počítal na straně výdajů s necelými 643 miliony korun a příjmy se předpokládaly o 172 milionů nižší, přičemž tento schodek pokryjí přebytky z hospodaření minulých let. V prosinci však ještě nebylo možné předpovídat zůstatky na účtech města ani dopady daňových změn, jakými byly zrušení superhrubé mzdy a zvýšení základní slevy na poplatníka. Naštěstí, i přes tento výpadek daňových příjmů, nebylo potřeba přistupovat k rozpočtovým škrtům. Naopak, objem finančních prostředků v rozpočtu města oproti předpokladům z konce roku narostl. Důvodem jsou úspory u vybraných rozpočtových ukazatelů a také převod prostředků na přecházející akce, tedy investice, které měly už vloni zajištěné krytí, ale to zatím nebylo zcela vyčerpáno.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Disponibilní zdroje pro úpravu rozpočtu byly díky inkasu daňových příjmů a prodeji městského bytu navýšeny z původních zhruba 5 milionů korun na částku přesahující 15 milionů. Dalších 10 milionů bylo uvolněno z akce Revitalizace centra města na základě upřesnění skutečného letošního čerpání, téměř 7 milionů bude inkasováno z nově získaných dotací plus dotačního doplatku z loňska. 1,5 milionu korun město ušetří na příspěvcích pro Kulturní dům Kopřivnice a Správu sportovišť města Kopřivnice, 1 milion představují dosud nerozpočtované příjmy oddělení přestupků a asi 880 tisíc činí zdroje vrácené městu na základě finančního vypořádání účelově poskytnutých prostředků Středisku sociálních služeb. 350 tisíc jsou nevyužité zdroje na investice Správy sportovišť a o 50 tisíc byl na základě předpokládaného čerpání snížen ukazatel na kotlíkové dotace. Počítá se rovněž se zapojením 13 milionů z kontokorentního úvěru. K jeho skutečnému čerpání by však ani letos dojít nemělo, neboť očekávané příjmy z dotací v sociální oblasti by měly kontokorentní zdroje nahradit.

A na co budou tyto prostředky využity? Mezi nově schválené investiční akce patří vybudování chodníku mezi místními částmi Vlčovice a Mniší (16 milionů korun), výměna střešní krytiny a klempířských prvků na Šustalově vile (3,3 milionu korun), oprava mostu na ulici Hřbitovní (3,2 milionu korun), výstavba cyklostezky ve směru na Závišice (2,9 milionu korun), rekonstrukce kuchyně a elektroinstalace v objektu MŠ Mniší (2,9 milionu korun), rekonstrukce střešních plášťů na kulturním domě (2,2 milionu korun), pořízení nádob na plasty a papír pro efektivnější sběr odpadů přímo od rodinných domů (1,3 milionu korun) a další akce menšího rozsahu. O 2,5 milionu korun byla navýšena také částka určená na aktivity města k 100. výročí narození Emila Zátopka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…