Kopřivnice patří mezi špičku udržitelných měst

05.12.2020 19:03

Rada vlády pro udržitelný rozvoj potvrdila obhajoby nejvyšších kategorií místní Agendy 21. Kopřivnice již potřinácté obhájila přidělení kategorie B, a řadí se tak mezi nejlepší města České republiky z hlediska trvale udržitelného rozvoje.

Kopřivnice patří mezi špičku udržitelných měst
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Místní agenda 21 je metoda kvality veřejné správy hodnotící zejména to, jak obce či regiony pečují o svůj dlouhodobý rozvoj, zda je plánován za aktivní účasti občanů a zda směřuje k trvale udržitelnému růstu kvality jejich životů. Jednou za tři roky provádí municipality usilující o nejvyšší ocenění Audit udržitelného rozvoje a v návaznosti na něj probíhá komplexní posouzení jejich aktivit expertním týmem Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Po kopřivnické obhajobě, která letos probíhala formou videokonference, potvrdili hodnotitelé splnění všech požadavků pro kategorii B, o níž město usilovalo. Kromě Kopřivnice jsou držiteli této kategorie Praha 14 a Velké Meziříčí, na nejvyšší kategorii A dosáhly Litoměřice, Chrudim, Jihlava a Křižánky. Agendu 21 realizuje 167 municipalit ČR.

Kategorie B je obcím a regionům přidělována na tříleté období. „Kopřivnice vykazuje kvalitní činnost napříč všemi posuzovanými kategoriemi, za což děkuji všem, kdo se na ní podílejí. Vzhledem k pozitivnímu hodnocení expertů a s vědomím toho, že nyní má město rozpracováno několik rozsáhlých a z udržitelného hlediska významných projektů, nastal správný čas, pokusit se příště postoupit o úroveň výše a usilovat o kategorii A. Pro Radu vlády to zřejmě nebude překvapení, protože jde o dlouho očekávaný a pečlivě připravovaný krok,“ uvedl místostarosta René Lakomý, který má realizaci místní Agendy 21 na starost.

Přidělení kategorií A i B je pro hodnocená města především velká prestiž, Logo MSKale má i další výhody. „Moravskoslezský kraj vyhlašuje dotační program, letos s názvem Podpora dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje a místní Agendy 21 pro rok 2020, z něhož se nám již několikátým rokem podařilo získat nemalý finanční příspěvek. Konkrétně v tomto roce to bylo přes 199 tisíc korun na projekt Rozvoj MA21 aneb zdravě ve Zdravém městě. Podpora podobných aktivit nám pomáhá místní Agendu 21 v Kopřivnici dále rozvíjet. V rámci zmíněného projektu jsme realizovali například přednášky, semináře a kurzy vycházející ze Zdravotního plánu a chystali jsme také akce ke Dni Země nebo ocenění dobrovolníků v sociální oblasti, což nám bohužel překazila epidemie koronaviru,“ uvedla koordinátorka projektu MA21 Ivana Holubová.

Jelikož z důvodu epidemické situace nemohla obhajoba před expertním týmem proběhnout veřejně v kulturním domě, jak bývá zvykem, bude prezentace z letošní obhajoby zveřejněna alespoň na webu města. „Jsme si vědomi toho, že pojmy jako místní Agenda 21 nebo udržitelný rozvoj jsou velmi abstraktní a mnoho lidí neví, co přesně si pod nimi představit. Prezentace by měla zájemcům přiblížit, co vše musí Kopřivnice pro zisk kategorie B splnit,“ doplnila Ivana Holubová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…