Kříž se vrátil na popravčí vrch nad Jihlavou

24.08.2012 21:09

Silueta kopce Skalka je stejná jako před mnoha lety. Radnici se podařilo sem vrátit repliku kříže z roku 1866, který zde nechala postavit rodina Johanna Merforta vlastnící hospodářství v místech někdejší kotelny v ulici U Dvora (dnes byty). V padesátých letech se originál ztratil, později ho nahradil kamenný kříž, který ale zničili vandalové.

Kříž se vrátil na popravčí vrch nad Jihlavou
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Návrat kříže umožnilo získání pozemku do majetku města. „Bylo to přání radnice i obyvatel, ale dlouho jsme nemohli vyhovět. Křížek sem přirozeně patří, doplňuje atmosféru místa. Jsem rád, že se to nakonec povedlo“, uvedl náměstek primátor Petr Pospíchal s tím, že by se u opraveného kříže měly objevit ještě i lavičky.

„Kříž není veden v seznamu kulturních památek, jedná se však o významnou topografickou památku v pohledově výjimečné poloze na místě středověkého popraviště,“ doplnil Ondřej Stránský z odboru správy realit, který akci zajišťoval. Práce provedl restaurátor Otakar Marcin ml., celkové náklady byly cca 180 tisíc korun. Renovace se týkala i soklu, na kterém je původní německý text „Bože, zachovej město Jihlavu“.

Vrch Větrník, obyvateli častěji označovaný jako Skalka, je oblíbeným cílem vycházek s pěkným výhledem na město a okolí.  V minulosti to však byla pro některé nešťastníky poslední vyhlídka, kterou v životě měli, neboť Větrník byl popravčím vrchem, kde stála šibenice a stínaly se hlavy. V této době se na kopci odehrávají podstatně příjemnější události, svahy kopce ožívají především na podzim při pouštění draků a v zimě při lyžování.

Před rokem radnice v lokalitě Skalka opravila ještě jiné dvě památky - studánku a sochu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…