Kroměříž: Město otevře opravenou lávku přes řeku Moravu 30. dubna

28.04.2019 13:47

Kroměřížská radnice otevře v úterý 30. dubna opravenou lávku přes řeku Moravu.

Kroměříž: Město otevře opravenou lávku přes řeku Moravu 30. dubna
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Dopoledne ještě plánujeme dotažení nutných administrativních úkonů a povolení, cca od 15:00 by měla být lávka znovu v provozu. Jsem rád, že vše proběhlo podle plánu a že občané i návštěvníci Kroměříže budou moci opět lávku využívat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Oprava lávky stála zhruba sedm milionů korun, obstarala ji brněnská firma Mitrenga – stavby.

„Rád bych poděkoval občanům za trpělivost, s jakou snášeli potíže, které jim uzavření lávky přineslo. Oprava nebyla jednoduchá a projektování i samotné práce bohužel urychlit nešlo. Myslím, že výsledek musí každého rozumného člověka těšit. Pokud bychom lávku bourali a stavěli novou, trvalo by to mnohem déle. A stálo mnohem více peněz,“ upozornil Němec.

Lávka byla staticky zajištěna externími lany. Stavbaři zesílili stávající konstrukci lávky vnějšími předpínacími kabely složenými z mimořádně ochráněných předpínacích lan, která byla ukotvena za původní opěry. Lana se pod lávkou kříží a zajistila ji zespodu. Pracovalo se podle projektové dokumentace, kterou vypracovali odborníci ze stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT).

Lávka byla od 15. prosince 2017 zavřená kvůli kontrole, kterou starosta nařídil poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem. Diagnostiku lávky dostali na starost odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty VUT v Brně. Dospěli k tomu, že část nosných lan lávky je poškozena korozí a že je nutné lávku opravit.

Podle Ladislava Klusáčka, který vedl tým odborníků VUT, bylo rozhodující poškození nosných lan korozí na jedné straně lávky, a to důsledkem nekvality při výstavbě. Poškozena byla i některá lana na druhé straně lávky. Podle závěrů týmu VUT šlo ale lávku opravit, nebyla v havarijním stavu jako například podobná lávka v Nymburce ve Středočeském kraji, která byla zbourána.

Lávka pro pěší v Kroměříži byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů. Lávka odolala při velkých povodních v roce 1997, kdy pouze přišla o zábradlí, které bylo tehdy odstraněno, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Po záplavách bylo zábradlí instalováno zpět a lávka byla pečlivě zkontrolována. Přestála také povodně v letech 2006 a 2010, kdy ale také muselo být zábradlí odstraněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…