Kroměříž: S odvoláním město uspělo, podle ministerstva má zavážení cihelny významný vliv na životní prostředí

05.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

Ministerstvo životního prostředí vyhovělo odvolání města Kroměříž a spolku Hortus Moraviae proti rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje, podle kterého dokončení rekultivace vážanské cihelny nemůže mít významný vliv na životní prostředí.

Kroměříž: S odvoláním město uspělo, podle ministerstva má zavážení cihelny významný vliv na životní prostředí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Ministerstvo naopak dospělo k názoru, že další zavážení cihelny může mít významný vliv na životní prostředí a mělo by tak být posuzováno podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA). Věc proto vrátilo krajskému úřadu k vydání nového závěru zjišťovacího řízení.

„Rozhodnutí ministerstva svědčí o tom, že vedení města bojuje za práva občanů a že je v tomto úsilí úspěšné. Navzdory tomu, že opoziční zastupitelka Janoušková píše o smutném či laxním postupu města nebo o tom, že stanovisko města prý bylo bezzubé. Jak je vidět, opak je pravdou. Paní Janoušková vytrvale ignoruje fakta a bohužel, nadále šíří nepravdy a pomluvy v zájmu propagace politického subjektu Jaroslav Němec – Nezávislí, za který kandidovala v komunálních volbách,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39654 lidí

Společnost Biotrend Morava plánuje proměnu uzavřeného areálu cihelny, vytěženého ložiska hlíny, na veřejně přístupný park se zelení. Zahrnuje to navezení dalšího více než milionu tun zeminy, kamení, hlušiny a případně cihel. „Paní Janoušková přitom opakovaně občany straší tím, že do cihelny bude navážen materiál Prestab, který se podle ní nápadně podobá cihle. Zajímavé je, že na projednání záměru rekultivace cihelny v listopadu 2023 jednatel Biotrendu uvedl, že možné zavážení cihelny Prestabem mu doporučil, a tedy jako první s touto myšlenkou přišel, bývalý starosta města Jaroslav Němec. O tom už ale noviny paní Janouškové nepíší,“ poznamenal Opatrný.

Podle odborníků je rekultivaci cihelny nezbytně nutné dokončit. Vedení města přitom trvá na zákonném posouzení vlivu na životní prostředí (na tzv. posudku EIA). „A to zejména s ohledem na dopravní zátěž, hluk a prašnost. Jako zásadní se jeví stanovení trasy, kudy budou nákladní automobily jezdit. Naším zájmem je společně najít takové řešení, které co nejméně zatíží obyvatele Vážan i celé Kroměříže. Nadále přitom platí, že město se vždy postaví proti tomu, aby cihelna byla zavážena látkami, které by mohly negativně působit na životní prostředí,“ ujistil Opatrný.

Provoz ve vážanské cihelně byl ukončen v roce 1996. Báňský úřad rozhodl o povolení hornické činnosti v cihelně v roce 2001, kdy povolil její zavážení zeminou, kamením a hlušinou. Nyní Biotrend Morava k těmto materiálům navrhuje doplnit i výše zmíněnou cihlu. Cílem rekultivace prostoru těžební jámy je jeho úprava na park s jezírkem, které by mělo vzniknout nově v severní části areálu bývalého hliniště.

Rekultivace vyřeší i problém související s přilehlou bývalou skládkou komunálního odpadu, která se nachází v severovýchodní části dobývacího prostoru, tedy ve směru na sídliště Zachar. Pata skládky je totiž v kontaktu s důlní vodou, která vyplňuje nejhlubší partie těžební jámy. Před jejich zavážením bude nutné tuto důlní vodu, která ohrožuje těleso skládky, odčerpat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…