Kroměříž: Vedení města poděkovalo starostům obcí s rozšířenou působností

02.07.2022 11:28 | Tisková zpráva

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec a místostarostka Daniela Hebnarová se dnes setkali se starosty obcí s rozšířenou působností Kroměříž. „Volební období, které se blíží ke konci, bylo kvůli epidemii koronaviru velmi náročné. A teď jsme navíc spadli do dalších problémů souvisejících s energetickou krizí a zdražováním kvůli válce na Ukrajině. Rád bych ocenil, jak vše zvládáte, a za náročnou práci pro obce a města vám poděkoval,“ uvedl Němec.

Kroměříž: Vedení města poděkovalo starostům obcí s rozšířenou působností
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Kromě zhodnocení minulých čtyř let se účastníci setkání věnovali i aktuálním tématům. Diskutovalo se o sociálních službách, ale především o regionálním školství. „Do kroměřížských mateřských a základních škol se hlásí děti z okolních obcí, s otevřením Amazonu v Kojetíně lidí v regionu ještě přibyde. Město proto již nyní řeší navýšení kapacit pro mateřské školy,“ dodala Hebnarová. Starostové menších obcí zase poukazovali na to, že rodiče přihlašují děti z vesnic do městských základních škol. „Rodiče vozí děti do města, žáků je málo a naše škola skomírá, byť se ji snažíme udržet za každou cenu,“ řekla Pavlína Procházková, starostka obce Počenice – Tetětice.

Obecní úřady obcí s rozšířenou působností (ORP) jsou mezičlánkem od státu přeneseného výkonu státní správy mezi krajskými úřady a ostatními obecními úřady. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností tak mají oproti ostatním obecním úřadům některé oblasti působnosti navíc, a to nejen pro svůj vlastní, základní správní obvod, ale zpravidla i pro další obce v okolí. V případě ORP Kroměříž vykonává stanovené činnosti pro 46 obcí západní části bývalého okresu Kroměříž Městský úřad Kroměříž.

Jedná se zejména o agendy evidence obyvatel, vydávání cestovních a osobních dokladů, řidičských průkazů, technických průkazů, živnostenského oprávnění, sociálně-právní ochranu dětí, péče o staré a zdravotně postižené osoby, vodoprávní řízení, odpadové hospodářství a ochranu životního prostředí, státní správu na úseku lesů, myslivosti a rybářství nebo o dopravu a silniční hospodářství.

Obvod ORP Kroměříž zahrnuje obce Bařice – Velké Těšany, Bezměrov, Břest, Cetechovice, Dřínov, Honětice, Hoštice, Hulín, Chropyně, Chvalnov – Lísky, Jarohněvice, Karolín, Koryčany, Kostelany, Kroměříž, Kunkovice, Kvasice, Kyselovice, Litenčice, Lubná, Lutopecny, Morkovice – Slížany, Nítkovice, Nová Dědina, Pačlavice, Počenice – Tetětice, Prasklice, Pravčice, Rataje, Roštín, Skaštice, Soběsuky, Střílky, Střížovice, Sulimov, Šelešovice, Troubky – Zdislavice, Uhřice, Věžky, Vrbka, Zářičí, Zástřizly, Zborovice, Zdounky, Zlobice a Žalkovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…