Kroměříž po výpadku příjmů kvůli koronaviru odloží některé investice

29.05.2020 12:48

Kroměřížská radnice reaguje na očekávané snížení daňových příjmů v důsledku pandemie koronaviru. Zastupitelé ve čtvrtek schválili rozpočtová opatření, která zahrnují také odložení některých investičních akcí.

Kroměříž po výpadku příjmů kvůli koronaviru odloží některé investice
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Výpadek na příjmové straně rozpočtu je nahrazen zčásti snížením výdajů u akcí, které se nestihnou v letošním roce realizovat a doplněním dotace a plánované půjčky na rekonstrukci technologie chlazení zimního stadionu,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Město v tuto chvíli počítá s tím, že mu oproti rozpočtu bude na daňových příjmech chybět 55,4 milionu korun. Pokryje je sedm milionů korun dotace a 20 milionů korun půjčky na zmíněnou opravu na zimním stadionu, necelé dva miliony, které město získá navíc oproti schválenému rozpočtu na dividendách ze společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž, a zmíněné odložení investic.

Ze 40 na 30 milionů korun se sníží položka určená na snížení energetické náročnosti městského bytového domu 1422/1a v Lutopecké ulici. „Práce jsou zde rozvrženy do dvou let, zmíněných deset milionů korun bude v rozpočtu na příští rok. Přesunujeme i opravy vozovek, chodníků, mostu a světelné signalizace celkem za více než 13 milionů korun. Kvůli pandemii se opozdily přípravné práce a akce se letos nestihnou realizovat,“ vysvětlil vedoucí finančního odboru Radim Hlaváč. Z letošního rozpočtu vypadla i obnova vozového parku městského úřadu, na kterou bylo určeno půl milionu korun.

Po úpravách tak město má rozpočet s příjmy 685,1 milionu korun a s výdaji 825,3 milionu korun. Schodek 140,2 milionu korun radnice pokryje z úspor z předchozích let a zmíněnou půjčkou na opravu zimního stadionu. Schválený rozpočet počítal s příjmy 722,2 milionu korun a s výdaji 834,1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…