Kroměříž upraví a veřejnosti otevře dvůr u komplexu kanovnických domů

24.09.2022 17:28 | Tisková zpráva

Kroměřížská radnice plánuje revitalizaci a otevření dvorní části objektů kanovnických domů v Jánské ulici, které si pronajímá Zlínským krajem zřizovaná Základní umělecká škola Kroměříž. „Záměr zahrnuje například sadové úpravy, návrh nových vodních prvků i zeleně, zpevněné plochy či instalaci zahradního mobiliáře. Po dokončení by prostor měl sloužit veřejnosti k pořádání výstav, svatebních obřadů či hudebních vystoupení,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměříž upraví a veřejnosti otevře dvůr u komplexu kanovnických domů
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Rada města schválila vypracovanou projektovou dokumentaci akce nazvané Gallery Park a pověřila odbor investic zadáním veřejné zakázky a odbor regionálního rozvoje provedením realizace stavby. „Finanční náklady jsou přibližně stanoveny na osm milionů korun,“ doplnila vedoucí radniční odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Podle autora projektu Sebastiana Lodera je mobiliář navržen tak, aby se dal měnit podle využití prostoru. „Jiné bude například rozmístění laviček či hlediště pro koncert a jiné pro svatební obřad. Zvolené řešení je podle mého názoru jednoduché, ale funkční a hezké,“ doplnila Hebnarová. Projekt počítá také s umístěním znaku města, který bude zakomponován v různých prvcích Gallery Parku, s opravou ohradní zdi a s rekonstrukcí sociálního zázemí, které bude možné využívat jako veřejné WC.

Záměr je pokračováním oprav komplexu kanovnických domů. V letech 2020 a 2021 proběhla sanace sklepních prostor ve všech pěti domech. Otlučením omítek a větráním se postupně snížila vlhkost stávajících konstrukcí, která v minulých letech pronikala do nadzemních podlaží. Letos radnice postupně repasovala všechna okna a vstupní dveře objektů, které patří městu a jsou součástí jeho památkové rezervace.

Soubor domů v Jánské ulici (čísla popisná 27 až 31) náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže. Vybudovány byly na popud biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna biskupským architektem a inženýrem Pietrem G. Tencallou na přelomu 17. a 18. století na místě drobných řemeslnických domků, starších měšťanských domů a staré obecní šatlavy. Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé budovy nešetrně zrekonstruovány. Byly vzájemně propojeny, vybudovala se dvorní přístavba, byl instalován výtah a střešní okna, došlo také na výměnu dveří a oken a odstranění původní dlažby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…