Kvůli suchu zakázal Moravský Krumlov odběr vody z vodních toků

24.06.2017 0:00

Moravský Krumlov – Kvůli suchu zakázalo město Moravský Krumlov napouštění bazénů a zalévání zahrad z řeky Rokytné a potoků. Situace na vodních tocích je kritická. Zákaz se zatím nevztahuje na rybníky a vodní nádrže.

Kvůli suchu zakázal Moravský Krumlov odběr vody z vodních toků
Foto: mkrumlov.cz
Popisek: Budova radnice města Moravský Krumlov

„Reagujeme tak na velké sucho, toto opatření je nezbytné. Bude platit do odvolání,“ oznámil starosta města M. Krumlov Tomáš Třetina. Stav povrchových vod v potocích a řekách je podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu dlouhodobě na hranici minimálního zůstatkového průtoku. Odbor životního prostředí Městského úřadu Moravský Krumlov vyhodnotil situaci jako kritickou.

„Na základě této skutečnosti a z důvodu přetrvávajícího suchého a srážkově podprůměrného charakteru počasí, vodoprávní úřad s okamžitou platností a na dobu neurčitou, zakazuje obecné nakládání s povrchovými vodami na území ORP Moravský Krumlov,“ sdělil Kamil Raboň, vedoucí odboru životního prostředí.

Nedojde-li ke zlepšení situace, budou následovat další omezení odebírání a využívání povrchových a podzemních vod. „Pokud bude setrvávat stav nedostatku srážek, budeme muset přistoupit k dalšímu omezení,“ upozornil starosta Třetina a vyzývá všechny občany, aby byli ohleduplní a vyhlášku dodržovali. Za její porušení hrozí citelné pokuty. Starosta Třetina dále sdělil, že budou probíhat kontroly dodržování odběru vody z vodních toků na celém území ORP Moravský Krumlov.

Nařízení platí pro tato katastrální území:

Moravský Krumlov, Rokytná, Rybníky na Moravě, Olbramovice u Moravského Krumlova,

Vedrovice, Kubšice, Vémyslice, Tulešice, Čermákovice, Horní Kounice, Tavíkovice,

Trstěnice, Horní Dubňany, Dolní Dubňany, Dobřínsko, Skalice u Znojma, Hostěradice na

Moravě, Chlupice, Miroslav, Damnice, Jiřice u Miroslavi a Suchohrdly u Miroslavi.

Pozor na zvýšené riziko požárů

V celém ORP M. Krumlov platí zvýšené riziko požárů, které se zítra přehoupne do nejvyššího stupně rizika vzniku požáru ve volné přírodě. Město proto vyzývá občany, aby nemanipulovali ve volné přírodě s ohněm.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…