Lanškroun: Hospodaření v městských lesích se vrací k normálu

30.12.2022 10:41 | Tisková zpráva

V posledních třech letech se museli lesní hospodáři vypořádat s kůrovcovou kalamitou, která lesy zasáhla. Toto období bylo náročné i finančně, protože vytěžené dřevo se prodávalo za nízké ceny. Nyní se ale zdá, že dochází k postupné stabilizaci situace.

Lanškroun: Hospodaření v městských lesích se vrací k normálu
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

V letošním roce bylo v městských lesích vytěženo 2,5 tisíce m3 dřevní hmoty s celkovou tržbou 4,5 milionu Kč včetně DPH. 

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí
Zároveň dochází k nutné obnově lesa, takže za poslední dva roky bylo vysázeno na 35 tisíc nových stromků, čímž je i nadále zajištěna rovnováha mezi činností těžební a pěstební. Náklady na nové sazenice činily v letošním roce 320 000 Kč. Nově vysázeny byly také dvě aleje jírovců. To zajistí ekologickou stabilitu a rozmanitost a za pár let možná potěší i rodiče s dětmi, které budou mít radost při sběru kaštanů. Přibyly i další druhy listnatých stromů, jako duby, buky či olše. Důležitou součástí péče o les je i úklid klestu, kterého bylo zlikvidováno asi 1,9 tisíc m3, snášením na kupy a pálením. Odstraněno bylo 700 metrů starých oplocenek a na 8,2 hektarech lesních ploch byla provedena ochrana mladých sazenic ožínáním. Konečný hospodářský výsledek v tomto roce bude, po odečtení veškerých nákladů spojených s hospodařením v městských lesích, činit asi 1,5 milionu Kč.

Průběžně v lesích probíhá i oprava a údržba lesních cest pro pěší a cyklisty. Aby nedocházelo k jejich poškozování, provádí se i čištění příkopů a propustků. Protože lesy slouží také k odpočinku a relaxaci, bylo v Kypuši umístěno pět nových laviček. U Kapliček byla dvě stará sezení nahrazena novými. Odbor investic a majetku nezapomíná ani na faunu městských lesů, a tak každý rok dochází ke kontrole a čištění více jak 200 instalovaných ptačích budek. Nadále probíhá hospodaření v městských lesích podle schváleného desetiletého lesního hospodářského plánu, který je v současnosti platný do roku 2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…