Lanškroun: Plány na výstavbu parkoviště u koupaliště na Dlouhém rybníku

11.05.2022 13:07 | Tisková zpráva

Potřeba vytvořit větší počet parkovacích míst a zároveň zvýšit dopravní bezpečnost u koupaliště a před restaurací u Dlouhého rybníka se řeší již dlouhou dobu. Na vznik dostatečné kapacity parkovacích míst je přitom vázána i plánovaná výstavba nového přírodního koupacího biotopu.

Lanškroun: Plány na výstavbu parkoviště u koupaliště na Dlouhém rybníku
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Zvýšení kapacity parkovacích míst u Dlouhého rybníku řešili občané již v roce 2019 při podávání návrhů do prvního ročníku participativního rozpočtu. Návrh do hlasování nebyl zařazen kvůli překročení cenového limitu, ale vedení města jej společně s dalšími neúspěšnými návrhy vedlo v patrnosti. V souvislosti s myšlenkou výstavby nového koupacího biotopu se pak potřeba zvýšení kapacity parkovacích míst stala aktuálním tématem. 

Již v listopadu minulého roku započaly intenzivní práce na projektové dokumentaci. Projektantem, který se tohoto úkolu ujal, je Jiří Cihlář. Bylo potřeba zvážit několik faktorů. Nepůjde zde totiž pouze o výstavbu nových parkovacích míst, ale o celkovou úpravu současného dopravního řešení v rámci kritických míst, úpravu komunikací, dopravního značení a veřejného osvětlení na vymezených plochách. Projekt bude připravený pro realizaci po etapách.

V rovině dopravního řešení a úprav komunikací počítá projekt se zrušením obou stávajících napojení komunikace na hrázi Dlouhého rybníka na hlavní silnici v ulici T. G. Masaryka a vytvořením zcela nového napojení na tuto komunikaci zhruba ve dvou třetinách nynější travnaté plochy. Toto napojení bude pro řidiče příznivější především nižším sklonem vozovky oproti současné situaci a zároveň vyřeší stávající dopravně nebezpečnou křižovatku v místě napojení ulice K. Čapka na ulici T. G. Masaryka. V rámci stavby vznikne také nová pěší stezka, která bude navazovat na rekonstrukci ulice K. Čapka a povede až k Dlouhému rybníku. Toto řešení maximálně zvýší bezpečnost chodců na tomto úseku. Projekt počítá také s vysazením nové zeleně. „V konečné fázi by mělo vzniknout přes 100 parkovacích míst,“ doplňuje Jiří Zatloukal, referent odboru investic a majetku, a dodává, „část parkovacích míst bude na dlažbou zpevněném povrchu, část bude využívána především v sezonních měsících a je řešena jako travnatá část zpevněná vegetačními zatravňovacími tvarovkami.“ Projekt by mohl být dokončen v červnu letošního roku.

Toto řešení již bylo konzultováno i s Dopravním inspektorátem Policie ČR v Ústí nad Orlicí. Nejenže dopravní inspektorát vyjádřil své souhlasné stanovisko, ale řešení této dlouhodobě nevyhovující situace z hlediska bezpečnosti vítá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…