Letecké cvičení RAMSTEIN ROVER možná uslyší i Jihlava

05.09.2012 14:31

Česká republika v termínu od 4. do 21. září 2012 hostí největší alianční cvičení a zároveň jediné cvičení vzdušných sil NATO v letošním roce s názvem „Ramstein Rover 2012“ (RARO12), které je organizováno a řízeno komponentním velitelstvím vzdušných sil (Air Component Command, ACC) v Ramsteinu.

Letecké cvičení RAMSTEIN ROVER možná uslyší i Jihlava
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Cílem společného výcviku aliančních jednotek na našem území bude především sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací a dále poskytnout vhodné prostory a zařízení pro zvýšení interoperability, standardizaci postupů v procedurách přímé letecké podpory a zvyšování kvalifikace těchto vojenských specialistů, kteří jsou nasazováni v zahraničních operacích ISAF na území Afghánistánu.

Účast potvrdilo 17 zemí (Belgie, Česká republika, Estonsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, USA, Turecko), a to buď zapojením letecké techniky nebo účastí přesunutých leteckých návodčích a instruktorů.

Letová činnost bude probíhat primárně z 22. základny letectva u Náměště nad Oslavou a dále ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a ve vzdušném prostoru nad Jihočeským krajem. Létat se bude od 4. září do 21. září 2012 denně v pracovní dny od 8 hodin ráno až do 23 hodiny noční. Lety v nočních hodinách budou omezeny jen na minimální potřebný počet.  Armáda upozorňuje na nárůst počtu letů nad částí území našeho města, což znamená zvýšení hlukové zátěže.

„Rád bych Vás ubezpečil, že veškerá činnost bude probíhat v souladu s platnými zákony, předpisy a interními normativními akty a v úzké koordinaci s civilními složkami letového provozu. Velmi přísně bude dbáno na dodržení bezpečnostních zásad a veškerých protihlukových opatření,“ uvádí v dopise starostům brigádní generál Jiří Verner.

Cvičení „Ramstein Rover 2012“ je pro NATO jednou z velmi významných událostí tohoto roku a také možností jak zvýšit kvalifikaci leteckých návodčích a leteckých posádek provádějících blízkou leteckou podporu při vojenských operacích v zahraničních misích. Pro Armádu České republiky to znamená možnost výcviku našich vojáků za minimální finanční náklady. Organizace cvičení je hrazena z prostředků NATO. Pořádáním tohoto cvičení Česká Republika přímo přispívá ke spojeneckému úsilí v Afghánistánu kvalitní přípravou svých i koaličních sil.

„Uvědomuji si, že každá podobná aktivita znamená určité omezení pro obyvatele v prostoru činnosti. Ubezpečuji Vás, že ze strany armády budou podniknuty všechny kroky k tomu, aby případný negativní vliv byl po všech stránkách omezen,“  uvádí dále generál Verner.

Bližší informace o cvičení, včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách základny www.lznamest.army.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…