Letní měsíce budou v Ústí nad Orlicí spojeny s akcí „Kociánka žije!“

17.06.2014 12:42

Rada města Ústí nad Orlicí schválila realizaci záměru a příslušnou finanční dotaci na projekt „Kociánka žije!“ Cílem projektu je oživení veřejného prostranství Kociánka.

Letní měsíce budou v Ústí nad Orlicí spojeny s akcí „Kociánka žije!“
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

Pod přípravou a vlastním provedením je podepsán zejména Petr Strákoš. Myšlenka navazuje na dnes již celorepublikovou aktivitu Piana na ulici, kterou v loňském roce jako první v České republice uskutečnil ústecký rodák Ondřej Kobza. Nápad letního oživení Kociánky vzešel ze vzájemného setkání a diskuse mezi starostou města Petrem Hájkem, Ondřejem Kobzou a Petrem Strákošem.

Realizace projektu spočívá nejen v umístění konkrétních prvků do veřejného prostoru, které budou k dispozici kolemjdoucím, ale také v organizování několika letních společenských akcí. Základním a nosným prvkem bude veřejnosti volně přístupné piano, dále pak barevné hrací stoly určené k hraní šachu, dámy, člověče nezlob se nebo pexesa. Šachové figurky a hodiny věnoval místní šachový oddíl a hracími stoly se stanou vyřazené školní lavice, které barevně upraví žáci ZŠ Komenského. „Tato skutečnost je výsledkem velmi rychlé a vstřícné komunikace mezi mnou, předsedou šachového oddílu a ředitelem školy. Tímto přístupem podpořili myšlenku oživení veřejného prostoru a zaslouží si poděkování,“ doplňuje informaci starosta města Petr Hájek. Na Kociánce se v průběhu letních prázdnin objeví ještě ruské kuželky. Organizačně se o piano a společenské hry bude starat personál letní terasy SportMusicClubu.

Příjemce dotace se zároveň zavazuje k dalším aktivitám. Projekt „Kociánka žije!?“ obsahuje také nepravidelná hudební vystoupení amatérských ústeckých hudebníků, jedno letní spaní pod širým nebem se společnou četbou pohádky na dobrou noc, možnost využití volného grilu pro grilování vlastních donesených specialit. „Celý projekt bude zakončen v září Psím dnem, tedy setkáním pejsků a jejich majitelů. Loňský ročník se vydařil, takže chceme navázat a vytvořit novou ústeckou tradici,“ shrnul Petr Strákoš, který záměr realizuje a organizačně zajišťuje.

Starosta města Petr Hájek závěrem sdělil: „Radě města jsem předložil návrh na udělení ceny Počin roku 2013 Ondřeji Kobzovi za projekt Piana na ulici a za inspirující a neutuchající snahu o zpříjemňování světa kolem nás. Jsem rád, že rada můj návrh schválila a že budu moci cenu Ondřejovi při slavnostním večeru 30. září osobně předat“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ustinadorlici.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.