Liberec: Legionáři rozpoutají ve Vesci válečnou bitvu

15.08.2017 21:16

Napětí jako při sledování živého akčního filmu má přinést ukázka válečných bojů, kterou chystají místní legionáři. Předvedou ji při zářijové oslavě Dětského dnes ČSOL, Libereckého kraje a SBD Sever ve sportovním areálu ve Vesci. „Díky své členitosti je toto místo pro náš scénář výjimečně vhodné,“ libuje si František Gábor z liberecké jednoty Československé obce legionářské.

Liberec: Legionáři rozpoutají ve Vesci válečnou bitvu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Předlohou pro rekonstrukci bitvy se pořadatelům staly veřejnosti dosud málo známé historické události z konce roku 1944 spojené s obléháním severofrancouzské pevnosti Dunkerque, do nichž se úspěšně zapojila i Československá samostatná obrněná brigáda ve Velké Británii. „Chceme lidem připomínat významná dějinná fakta. Ještě víc nám jde ale o to, aby si odnesli skutečný zážitek,“ dodává Gábor.

Do ukázky válečných bojů doprovázené bohatými pyrotechnickými efekty se zapojí přes 150 nadšenců z vojenských klubů z širokého okolí. Ty se také postaraly o zapůjčení a zprovoznění cenných skvostů ze soukromých sbírek historické armádní techniky, například i legendární americkéstíhačky P 51 Mustang. „Válečné bitvě, která začne v 15.00 hodin, bude předcházet v 13.00 hodin ukázka z výcviku aktivních záloh. Přiletí na ni taktické letectvo armády včetně bojového vrtulníku MI 24,“ připomíná ředitel SBD Sever Petr Černý.

Bytové družstvo obnovilo spolu s legionáři tradici Dětského dne poprvé před pěti lety. V posledních letech akci podporuje i Liberecký kraj. Program tvoří od 10:00 hodin komentované ukázky zásahů policie, hasičů, vězeňské služby a armády. Mimo dětských atrakcí nabídne den i fotolety vrtulníkem nebo malování na obličej. „Občerstvení nebude letos zajišťovat jen jediná firma, ale vařit a grilovat od čerstvých ryb až po masa tam budou prodejci z našich farmářských trhů,“ doplňuje Michal Buzek z pořadatelské společnosti Elset. Pro větší komfort návštěvníků jednají pořadatelé s DPMLJ o zajištění kyvadlové dopravy. Vloni mítink pro rodiny s dětmi přilákal do Vesce rekordních 10 000 návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…