Liberec: Loutkáři si v Naivním divadle připomenou Světový den loutkového divadla

17.03.2024 7:29 | Tisková zpráva

Kromě jarní rovnodennosti se březen nese také ve znamení oslav Světového dne loutkového divadla, který připadá na čtvrtek 21. března. Tento významný svátek oslaví Naivní divadlo společně s loutkáři z Divadla Drak z Hradce Králové a Bratislavského bábkového divadla, kteří do Liberce přivezou svou koprodukční inscenaci Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník. Večer v Naivním se uskuteční v 19:00 hodin.

Liberec: Loutkáři si v Naivním divadle připomenou Světový den loutkového divadla
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Společný projekt Divadla Drak z Hradce Králové a Bratislavského bábkového divadla vznikl u příležitosti třicátého výročí rozpadu Československa. Oslavuje zcela jedinečný fenomén blízkosti dvou národů, který ve světě nejspíše nemá obdoby. Autorská inscenace Kašpárek a zbojník ohledává různé podoby současného vztahu mezi Čechy a Slováky na půdorysu klasického příběhu s postavami, jež nejvíce vystihují stereotypy obou národních charakterů: Český hovorný, ale i prospěchářský Kašpárek a slovenský odvážný, ale i patetický Jánošík. Inscenace získala Cenu Divadelních novin coby počin roku v kategorii Loutkové divadlo a Cenu ERIK za nejinspirativnější českou loutkovou inscenaci sezóny.

Večer v Naivním se uskuteční ve čtvrtek 21. března, na který připadá Světový den loutkového divadla. Nabízí tak jedinečnou možnost, jak společně oslavit bohatou historii a význam českého a slovenského loutkářství, které je od roku 2016 zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě večerního uvedení pro veřejnost si dvě reprízy Kašpárka a zbojníka užijí v pátek 22. března také žáci základních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…