Liberec: Město zrekultivuje skládku a zhotoví přístupovou cestu do lomu

26.06.2017 18:30

Projektovou žádost "Rekultivace staré skládky v prostoru odvalu kamenolomu Ruprechtice" podá město Liberec, aby došlo k odstranění skládky odpadu z těžby, která leží z velké části na pozemcích města, vznikla nová přístupová cesta a pozemek se po rekultivaci zpřístupnil do užívání veřejnosti.

Liberec: Město zrekultivuje skládku a zhotoví přístupovou cestu do lomu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Pozemek ruprechtického kamenolomu, kde je odpadová skládka, je zčásti je ve vlastnictví statutárního města Liberec a zčásti je majetkem firmy LIGRANIT a.s., která je současným provozovatelem lomu. Dotaci na rekultivaci staré skládky, o kterou město žádá, podmiňuje součinnost s firmou LIGRANIT Vzájemnou spolupráci LIGRANIT a města Liberce schválili radní při svém úterním zasedání.

Město Liberec, v rámci tohoto projektu, provede rekultivaci starého odvalu, což je skládka kamene a dalších hmot, ale i směs komunálních, stavebního a dalšího odpadu, včetně nebezpečných látek. Zároveň zajistí ekologickou likvidaci odtěžených kontaminovaných hmot. Starý odval u kamenolomu Ruprechtice je situován jižně od ložiska do prostoru původní terénní deprese.

„Oceňuji, že se společnost Ligranit zavázala v případně získání dotace uhradit kofinancování projektu ve výši 15 procent, takže by celá akce ve výsledku neměla zatížit městský rozpočet, město navíc získá novou komunikaci a lesní pozemky. Klíčové je ale to, že se zejména odstraní riziko budoucího znečištění vodního toku, který z této lokality napájí jak Lesní koupaliště, tak zoologickou zahradu. V minulosti se na tento odval bohužel dostaly i odpady, které měly být zlikvidovány jiným způsobem a toto možné riziko do budoucna chceme tímto projektem odstranit,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která do budoucna odkloní značnou část nákladní dopravy do lomu z obytné části Ruprechtic, po které volali místní obyvatelé. Prostor staré skládky kamene zasahující na pozemky města bude lesnicky zrekultivován. Pozemky by tak v budoucnu mohly sloužit jako pozemky určené k plnění funkce lesa a mohla by je tak využívat i veřejnost.

Sanace a rekultivace starého odvalu bude trvat 5 let (2018 - 2022), a to ve čtyřech etapách podle harmonogramu prací. Žádost o dotaci podá město do konce června letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…