Liberec: Novou zbraní proti šmejdům bude série videoklipů

26.10.2017 7:36

Videoklipy zaměřené na praktiky podvodných prodejců jsou dalším trumfem, který město Liberec vytáhne v boji proti „šmejdům“. Natáčení pod taktovkou týmu Divadla F. X. Šaldy a Komunitního střediska Kontakt probíhalo v domech s pečovatelskou službou. Mezi aktéry byli i liberečtí senioři.

Liberec: Novou zbraní proti šmejdům  bude série videoklipů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Nechci to zakřiknout, ale Liberec je zatím v boji proti šmejdům velmi úspěšný. Česká obchodní inspekce i Městská policie potvrzují, že předváděcí akce v Liberci už prakticky nejsou, šmejdi se našemu městu prokazatelně vyhýbají. Samozřejmě to ale neznamená, že můžeme polevit, protože šmejdi budou vždy o kus před námi. Naším cílem je držet s nimi krok a vzkázat jim: Nechceme vás tady! A to se nám zatím daří,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Právě on přišel s myšlenkou natočit ve spolupráci s Divadlem F. X. Šaldy a libereckými seniory tematické videoklipy, které poukáží na některé typické způsoby, s nimiž šmejdi rukují na důvěřivé seniory. Inspirací byl vydařený protišmejdský spot, který připravil letošní karlovarský filmový festival a v němž figurovali Josef Somr a Jiří Bartoška.

Videoklipy budou celkem tři, všechny podle scénáře dramaturga Divadla F. X. Šaldy Tomáše Syrovátky. Prvním je „Zloděj“, který poukazuje na schopnost šmejda vnutit se do bytu a ukrást schované úspory. Druhý videoklip, nazvaný „Telefon“, varuje před nevýhodnou nabídkou sim karty a třetí, symbolicky pojmenovaný „Láska prochází žaludkem“, ukazuje podomní prodej předražených hrnců.

Ve všech spotech si roli šmejda zahrál herec Martin Stránský, který se svěřil, že i on má se šmejdy nepříjemnou zkušenost. „Bohužel je to tak, že šmejdi dokáží starší lidi doslova ubít argumenty nebo unavit soustavným nátlakem. A někteří lidé, i když třeba váhají, nakonec na nabídku šmejdů kývnou, jenom aby už měli klid. Před časem mě překvapil můj táta, který za mnou přišel celý nadšený, že byl na předváděcí akci a výhodně tam koupil hrnce za deset tisíc a k tomu dostal jako dárek dovolenou v hodnotě deseti tisíc. V praxi to ale samozřejmě bylo tak, že k té dovolené bylo potřeba přikoupit další věci za dalších deset tisíc a nic výhodného na tom nebylo,“ líčí Martin Stránský.

Roli reportérky, která všechny klipy komentuje, ztvárnila herečka Jana Hejret Vojtková a v klipu „Telefon“ se jako senior objeví Václav Helšus. Ostatní role už připadly libereckým seniorům. „Musím říct, že mě překvapilo, jak dobří to byli herci a jak skvěle uměli improvizovat. Byla to úžasná zkušenost,“ komentoval Martin Stránský.

Střih a technické zpracování videoklipů potrvá zhruba do poloviny listopadu. Pak dojde na slavnostní premiéru, která by se za účasti všech aktérů měla uskutečnit v Kavárně Pošta. Základní distribuce videoklipů pak bude probíhat prostřednictvím informačních kanálů města a Komunitního střediska Kontakt. „Dalšími možnostmi je spolupráce s médii, uveřejnění na YouTube a případně promítání před filmovými představeními v kinech. Bude záležet na našich finančních možnostech,“ poznamenal náměstek primátora Ivan Langr.

Podle ředitele Komunitního střediska Kontakt Michaela Dufka sice protišmejdí osvěta směrem k libereckým seniorům funguje na jedničku, ale je potřeba v ní pokračovat. „Pořád je tu celá řada lidí, kteří říkají ´mně se to stát nemůže´, a toho se bojím, protože takoví lidé mohou hrozbu šmejdů velice snadno podcenit a stát se jejich obětí. I u našich klientů jsme se v minulosti setkali s případy uzavřených nevýhodných smluv, placení sedmi sim karet najednou a podobně,“ uvedl Michael Dufek.

Fakt, že šmejdi se Liberce začali bát, potvrzuje i mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková. Podle ní už se letos na území města neuskutečnila ani jedna ohlášená předváděcí akce. „To, že se v Liberci předváděcí akce nevyskytují, vidíme jako velký úspěch. V boji proti šmejdům je ale třeba setrvat a věnovat se i jejich dalším taktikám, například telefonátům s nejrůznějšími nabídkami a rizikem uzavírání smluv po telefonu, a předávat informace o těchto praktikách seniorům. Pokud mají vaši prarodiče mobilní telefon, pomozte jim s nastavením. Můžete povolit příjem hovorů pouze z uložených čísel. Pokud mají chytrý telefon, nainstalujte jim některou z šikovnou aplikací jako je třeba ´můžu to zvednout?´ nebo ´nevolejte.cz´,“ nabádá Daniela Bušková.

Podrobnější info o aktivitě SML, městských organizací a dalších spolupracujících partnerů jsou k dispozici na www.liberecprotismejdum.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…