Liberec: Obnova drobných staveb ve veřejném prostoru

11.10.2020 18:52

Majetek města nesestává pouze z budov a pozemků, ale i z různých zařízení, která se na těchto pozemcích nalézají. Jedná se o různé opěrné zdi, zídky, koryta drobných vodních toků, kontejnerová stání atd.

Liberec: Obnova drobných staveb ve veřejném prostoru
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Část těchto zařízení byla v nedávné době opravena odborem ekologie a veřejného prostoru, kdy se např. povedlo opravit rozpadající se opěrnou zeď za skautskou klubovnou na Tiché cestě, která již hrozila zřícením. Nebo došlo k opravě malé opěrné zídky u křižovatky ulic Lužická a Kryštofova, kde si občané stěžovali na její neutěšený stav. Původní opěrka měla totiž již rozrušené spárování s vypadanými jednotlivými kameny. V rámci rekonstrukce došlo k obnově zídky v původních rozměrech, byla provedena nová koruna zídky a dále bylo přistoupeno k opravě kontejnerového stání a terénním úpravám na navazujícím pozemku. V ulici K. Světlé bylo kolem schodiště opraveno zábradlí, které občany také dlouho trápilo.

Ke konci měsíce září se podařilo dokončit opravu historické opěrné zídky u bývalého průmyslového náhonu v sousedství Karlovského potoka u ul. Českolipská. Toto staré dílo sloužící v minulosti zdejší výrobě bylo v původním stavu již částečně zborcené, byla narušena statika a tvořilo i překážku v proudění vody z Karlovského potoka do tohoto kanálu. Primárně má voda téct pouze Karlovským potokem, ovšem zde šlo pouze o udržovací práce k zabránění další degradace žulové zídky, které neměly vliv na stávající odtokové poměry. V délce 17 m tak byla na městských pozemcích provedena oprava zídky, včetně základů, přičemž dno bylo opevněno lomovým kamenem. Vzhledem k tomu, že protější zídka není v majetku města ani na pozemku v jeho vlastnictví, můžete na obrázku vidět umístění nových rozpěr, jelikož protější zídka také není v nejlepší kondici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…