Liberec: Ošetření dřevin v centru města a jiné údržbové práce ve veřejném prostoru

06.09.2018 14:31

V současné době byly ukončeny arboristické práce na stromořadí lip stříbrných (Tilia tomentosa) na Fügnerově ulici.

Liberec: Ošetření dřevin v centru města a jiné údržbové práce ve veřejném prostoru
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Stromy byly vyvětveny, tedy nyní je koruna stromu výše, než bývala dříve, aby se dalo pod dřevinami lépe procházet. Bylo přistoupeno ke zdravotnímu řezu, koruny byly prosvětleny a odlehčeny. Tyto zásahy na listnatých dřevinách jsou dalším krokem ke zlepšení tohoto hojně využívaného veřejného prostoru.

V předchozím měsíci zde byly také obměněny všechny odpadkové koše, a to nejen v prostoru Fügnerovy ulice, ale také na Soukenném náměstí a v přilehlé ulici Jánská. Dále došlo k obnově nátěru dřevěných částí stávajících laviček, které již začaly vykazovat mírné opotřebení. Směrem od terminálu ke kruhovému objezdu pod Perštýnem bylo taktéž přistoupeno k úpravám zeleně, kdy se již na jaře pokácely dva smrky a tím se uvolnil částečně pohled od nástupiště ke keramické plastice želv. Na ponechaných třech smrcích bude provedeno ještě vyvětvení, aby prostor získal na přehlednosti. Želvičky z atelieru Alexandry Koláčkové byly, tak jako v loňském roce, očištěny a z obou stran byly instalovány informační cedule s piktogramy, které sedící informují, co je v tomto prostoru přípustné. Obyvatelé se pracovníků odboru často ptají, proč byly odstraněny dva habry, které rostly po stranách terminálu MHD. Uvádíme, že tyto dřeviny bohužel nepřežily letošní suché léto a uhynuly. S pracovníky DPMLJ (stromy rostly na pozemku dopravního podniku) byla dohodnuta nová výsadba, která bude realizována v podzimních měsících, protože tyto dvě dřeviny zde citelně chybí. Zvláště pak v tropických dnech, které jsme zažili ještě nedávno, kdy přinášejí do jinak vydlážděného prostoru trochu stínu. Vysoké teploty naštěstí přežily i nové sazenice dřišťálu a trvalek, které sem byly vysazeny v roce 2017. Výchovný řez bude použit i u lip, které se nacházejí před palácem Dunaj na Soukenném náměstí.

Když se přeneseme o kousek dál, arboristickými zásahy si prošly lípy v ul. Jánská a platany na třídě 1. máje, kde byly provedeny řezy zdravotní, výchovné a u platanů ještě redukce větví směrem k opláštění budov. Také celý park Clam-Gallasů, který se nachází naproti hotelu Zlatý lev byl ošetřen. I zde byly na stromech plošně použity zdravotní a bezpečnostní řezy. Plošně byly řezem ošetřeny i vzrostlé dřeviny na nám. Českých bratří, kde bude v období vegetačního klidu přistoupeno ještě ke kácení přestárlých topolů, které již silně prosychají. Také koruny lip srdčitých u divadla F. X. Šaldy byly v letošním roce ošetřeny. Zde byl proveden kromě řezu bezpečnostního také řez redukční, kdy po celém obvodu byly větve zakráceny tak, aby nezasahovaly do pláště budovy divadla. Za krajskou vědeckou knihovnou byla ošetřena památkově chráněná tzv. židovská lípa, která již značně prosychala, kontrolou prošla i její bezpečnostní vazba a z druhé strany knihovny byly zdravotním řezem ošetřeny mohutné jasany. Arboristickému zásahu se nevyhnuly ani sakury a pyramidální habry na ul. Zhořelecká, které byly zatvarovány. Odbor EP má v plánu ještě ošetřit dřeviny v parku na nám. Štefánikově a lípy v ul. Husova. Současně probíhá kontrola stávajících vazeb u stromů, které jsou evidovány i na portále stromy pod kontrolou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…