Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

29.04.2024 13:37 | Tisková zpráva

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé rekonstrukce bylo uvedení tramvajové trati do stavu dle platných technických norem včetně zlepšení některých parametrů a současné odstranění dopravních závad. S tím byla spojená změna rozchodu na 1435mm

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Jednalo se o jednu z historicky největších staveb v novodobé historii obou měst - Liberce a Jablonce nad Nisou. Projekt přispěl k vytvoření podmínek pro zvýšení využívání hromadné dopravy v její tramvajové trakci. Modernizace trati byla započata již v roce 2000, kdy byly provedeny rozsáhlé práce včetně přípravy na zdvoukolejnění v úseku Nová Ruda – U Lomu. Od spuštění modernizace byl projekt rozložen do několika etap.

Poslední etapa rekonstrukce tramvajového tělesa probíhala od dubna 2022 z Vratislavic nad Nisou do Jablonce nad Nisou. Veřejná nadlimitní soutěž na zhotovitele byla zahájena dne 18. 11. 2021 a ukončena podpisem smluv s vybranými dodavateli dne 22. 4. 2022.  Pracovalo se nepřetržitě na čtyřech úsecích současně.

Dodavatelé na úsecích:

  • úsek Kyselka – Proseč, škola: zhotovitel Chládek a Tintěra, Pardubice + Metrostav DIZ
  • úsek Proseč, škola – Proseč, výhybna: zhotovitel Chládek a Tintěra, Pardubice + Metrostav DIZ
  • úsek Nový svět – Měnírna: zhotovitel Swietelsky stavební + Swietelsky Rail
  • úsek Jablonec nad Nisou – Budovatelů: zhotovitel Swietelsky stavební + Swietelsky Rai

V průběhu realizace došlo k opoždění stavby vlivem legislativních problémů, nastal problém s výkupy pozemků jednoho majitele, což znamenalo i významné zpoždění na straně přeložek ČEZ. Realizaci stavby ovlivnil vliv pandemie COVID 19 a následně také dění na Ukrajině. Nevyhnula se technickým problémům, které se ale řešily průběžně během stavby.

„Stavba se skládala ze 128 stavebních objektů a k tomu dalších 20 zajišťoval ČEZ distribuce a CETIN. Kompletně se vyměnily koleje na celé trati, kanalizace, přebudovaly výhybny. Trať se částečně přetrasovala, v některých místech se oddělila od silničního provozu, musela se prodloužit životnost kanalizační stoky, vybudovat lávka a nové přemostění, dělají se nové povrhy a signalizace,“ zdůrazňoval v průběhu roku Ludvík Lavička, provozně-technický ředitel DPMLJ, a.s.

Pro povolení zkušebního provozu stavby bylo rozhodující vyjádření a schválení drážního úřadu pro společný přejezd se železniční tratí v Proseči nad Nisou. Trať musí splňovat současné technické a bezpečnostní parametry, v místě se jedná o celorepublikovou raritu. V prostoru bývalého nádraží byl vybudován společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami, kde cestující budou mít nově možnost pohodlného přestupu z jednoho dopravního prostředku na druhý.

„Jedná se o jednu z největších investičních akcí dopravního podniku v novodobých dějinách, ale i z hlediska Libereckého kraje, která stála zhruba 893 milionů korun bez DPH,“ informoval Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ, a.s. 

V současné době na tramvajové trati probíhají zácviky zaměstnanců dopravního podniku s cílem poznání nových úseků. Jedná se celkem o 110 osob školených lektorem. K tématu byl vytvořen i nový manuál pro provoz na lince MHD č. 11.

Společná tramvajová trať mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou byla otevřena v roce 1955. Svými 12 kilometry délky je druhou nejdelší meziměstskou tramvajovou tratí v České republice. Za rok přepraví téměř milión cestujících. Hovoří a plánuje se i její prodloužení o dalších cca 800 metrů do dolního centra Jablonce nad Nisou.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…