Liberec poskytne dva městské byty uprchlíkům z Iráku

25.01.2016 7:27

Město Liberec se zařadí po bok dalších krajských měst, která se ujmou křesťanských uprchlíků z Iráku, jimž transport do ČR a integraci garantuje česká vláda.

Liberec poskytne dva městské byty uprchlíkům z Iráku
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Radnice jim poskytne až dva městské byty. Žadatelé musí napřed projít azylovým řízením, intenzivní výukou češtiny a dalšími procedurami. O vyčlenění bytových jednotek pro případné uprchlíky rozhodla rada už v červnu loňského roku v rámci souboru preventivních humanitárních opatření.

Město Liberec tímto reaguje na rozhodnutí vlády o přijetí 153 křesťanských uprchlíků z Iráku a Libanonu, kteří by měli v České republice získat mezinárodní ochranu a postupně se zde integrovat. Jde o příslušníky křesťanské menšiny – rodiny i jednotlivce, vystavené represím takzvaného Islámského státu a přebývající v táboře v Erbílu na severu Iráku.

Ještě před odletem z Iráku projdou všichni uprchlíci bezpečnostní prověrkou a lékařskou prohlídkou, uskutečněnou českými zdravotníky. První skupina zhruba 30 lidí přicestuje již koncem ledna, další skupiny budou následovat vždy po několika týdnech. Uprchlíky do Česka přepraví Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s Nadačním fondem Generace 21. První skupina najde ubytování v Jihlavě, další pak v Praze, Brně či Olomouci.

Do Liberce by měla dorazit skupina zhruba 20 Iráčanů, které je nutné po šesti týdnech intenzivní skupinové integrace rozmístit do bytů. Na území statutárního města nyní pracuje poradní skupina pro uprchlíky, kterou zřídila Komise zdravotní a sociální. Skupina vytipovala až čtyři možné poskytovatele/ zprostředkovatele ubytování, a sice statutární město Liberec, Církev bratrskou, Římskokatolickou farnost Ruprechtice a případně Oblastní charitu Liberec.

„Uprchlíci budou nejprve bydlet společně v nějakém rekreačním či ubytovacím zařízení, posléze by se měli individuálně integrovat. Nadační fond chce do Liberce poslat 20 Iráčanů, potenciál postarat se o ně existuje. Návrh na přidělení konkrétních bytů ve vlastnictví města, tedy jejich velikost a lokalitu, doporučí humanitní komise. Finální schválení bude náležet radě města. I po přemístění uprchlíků do jednotlivých bytů bude místní koordinátor, kterým pravděpodobně bude nezisková organizace Naděje, zajišťovat intenzivní jazykové, právní a další vzdělávání a také jej financovat,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…