Litoměřice: Cyklověž má úspěch, střechu poskytla 14 857 kolům

14.01.2022 20:27 | Tisková zpráva

V říjnu 2018 slavila litoměřická cyklověž první tisícovku uskladněných kol. V říjnu 2021 to bylo už 14 tisíc. Celkem poskytla zázemí 14 857 kolům. Také průměrné vytížení „biketower“ meziročně stoupá.

Litoměřice: Cyklověž má úspěch, střechu poskytla 14 857 kolům
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Provoz cyklověže byl zahájen v červenci 2018. Vybudovat jsme ji nechali na strategickém místě u autobusového a vlakového nádraží, poblíž cyklostezky. Důvodem k její výstavbě byla především podpora a propagace cyklistiky. Dnes po více než třech letech se ukazuje, že cyklověž lidé přijali a využívají ji čím dál častěji,“ zhodnotil místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Během prvního půlroku využilo cyklověž hned 1746 cyklistů. V roce 2019 to bylo už 4075 uživatelů služby. Rok 2020 znamenal mírný pokles, přesto věž uskladnila 3892 kol. „Počty uskladněných kol viditelně klesaly v závislosti na probíhajících lockdownech a dalších proticovidových opatřeních. Lze to pozorovat na vytížení v období od března do května a následně listopadu 2020. Pro rok 2021 nám zatím chybí údaje závěru roku, i přesto je již v tuto chvíli počet uskladněných kol nejvyšší, a to 5144. Roční odhad je pro letošek dokonce 5612 uskladněných kol,“ sdělila projektová manažerka odboru územního rozvoje litoměřického městského úřadu Zdena Tlapáková.

Průměrná obsazenost věže stoupla od roku 2018 z 291 kol za měsíc na současných 468 kol. Nejvyšší vytížení zaznamenává cyklověž v letních měsících, a to od června do září, kdy je v tuto dobu uskladněno v jednom měsíci téměř 900 kol.

Město Litoměřice k realizaci stavby využilo 24. výzvy Výstavba a modernizace terminálů Ministerstva pro místní rozvoj. Pro vybudování cyklověže získalo podporu ve výši 12,4 milionu korun. Celkové náklady projektu činily 14,1 milionu korun (zahrnující náklady na stavbu, inženýrskou činnost, studie, atd.) Město se tedy podílelo částkou 1,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…