Litoměřice: Dárci krve převzali významná ocenění

29.11.2019 6:27

Devětačtyřicet čestných dárců, mnozí s rodinnými příslušníky, bylo pozváno na úterní slavnostní předání ocenění za dovršení významného počtu odběrů. Setkání v konferenčním sále litoměřického hradu pořádal tradičně před nástupem do adventního období pro okres Litoměřice Oblastní spolek Českého červeného kříže v Litoměřicích a město Litoměřice, které zastupovala ředitelka Olga Šotnarová a starosta Ladislav Chlupáč.

Litoměřice: Dárci krve převzali významná ocenění
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Tak jako řada chlapů, kteří ještě nastupovali do vojenské základní služby, také Michal Beran začínal darovat krev v zelené uniformě. „Nemusel mě nikdo přesvědčovat, vzal jsem to spontánně, už proto, že mám vzácnější skupinu krve, které je ve zdravotnictví zapotřebí víc. Dávám většinou plazmu, ale několikrát jsem byl požádán o mimořádný odběr plné krve. Poslední odběr, to už bylo přes hranici 120, jsem absolvoval na začátku listopadu. Na pracovišti mou aktivitu registrují, to když přináším pravidelně z odběrů omluvenku, říká s úsměvem čerstvý držitel zlatého kříže prof. Janského II. třídy. Michal neopomenul dodat, že v rodině není v dárcovství sám, před lety se mu podařilo k této ušlechtilé aktivitě získat sestru.

„Dostáváte dnes mezi přáteli malé ocenění, které se zdaleka nemůže vyrovnat tomu, co dáváte společnosti a lidem, jež mnohdy vracíte do života. Patří vám můj obdiv a velké poděkování,“ uvedl v krátkém projevu starosta Chlupáč. Do rukou dárců předal 33 zlatých medailí za dovršení 40 odběrů, 11 zlatých křížů III. třídy za 80 odběrů a čtyři poděkování za 100 odběrů, které dovrčili Petr Cuchý z Krabčic, Miroslav Krob z Roudnice nad Labem, Eva Macková z Bechlína a Drahoslav Matulák z Terezína.

Dárcovství však není jen výsadou mužů, mezi oceněnými bylo 13 žen a dokonce několik manželských párů. Vladimír Kohák obdržel zlatý kříž prof. Janského III. stupně za 80 odběrů, jeho manželka Iva zlatou medaili za 40 odběrů. „Zdálo by se podle počtů odběrů, že jsem manželku k této aktivitě získal, ale není to pravda, začínali jsme nezávisle na sobě ještě za svobodna, já ve dvaceti a Iva v 18 letech. Teď už chodíme většinou společně, podle toho jak máme odběr naplánován. Máme dokonce i stejnou krevní skupinu,“ uvedl čerstvý nositel zlatého kříže z Bohušovic nad Ohří.

Slavnostní předání ocenění dárců krve pokračuje v pátek ve Štětí, kde místní spolek ČČK předá dárcům ze Štětska dvě zlaté medaile, tří zlaté kříže III. třídy a poděkování Zdeňku Slezákovi za 100 odběrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…