Litoměřice: V nemocnici byl testován unikátní robot

07.07.2020 16:44

Litoměřická nemocnice se stala prvním zdravotnickým zařízením v České republice, kde byl testován autonomní robot společnosti BetaRobotics, zvaný Bob. Jde o přístroj, který je pomocí zabudovaného navigačního systému schopen bezobslužně zajistit čištění prostoru a násobně zde snížit množství patogenů.

Litoměřice: V nemocnici byl testován unikátní robot
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Dezinfekce prostor probíhá na stejném principu, jako ve zdravotnictví dlouhodobě používané germicidní lampy, tedy na bázi osvitu UV-C složkou světelného záření, které narušuje strukturu DNA mikroorganismů a nejrůznějších patogenů. Oproti stacionárním lampám je velkou výhodou volný pohyb robota v určeném prostoru. Jakmile je trasa dezinfekce správně naprogramovaná, nemůže se stát, že by robot na něco zapomněl nebo nestihl.

„Robota jsme testovali nejdříve v prostoru vyklizené kardiovaskulární jednotky, následně v členitějším prostoru momentálně prázdné, avšak plně vybavené, lůžkové stanice, a to tak, že nejdříve byly provedeny stěry z povrchů, poté proběhlo jejich měření, následovalo čištění pomocí robota a nakonec proběhly na úplně stejných místech stěry a další měření,“ vysvětlila princip koordinátorka pro mimořádné události Nemocnice Litoměřice, a.s. Jana Petržilková, která byla za nemocnici testování přítomna. Jak dále upřesnila, testování probíhalo v nemocnici ve dnech 3. – 4. června.

Účinnost dezinfekce pomocí UV byla měřena certifikovaným ATP testerem. ATP test, nebo také bioluminiscenční test, ke kterému se používá přístroj zvaný luminometr, analyzuje přítomnost organického znečištění povrchu či tekutiny. Používá se pro monitorování úrovně čistoty a hygieny, zejména ve zdravotnictví a potravinářství. ATP test dokáže odhalit opravdovou kvalitu úklidu pomocí přístroje, který ukáže číselnou hodnotu znečištění. „Výsledky, které jsme obdrželi, ukázaly v případě naší nemocnice po deseti minutách provozu robota více než 99% účinnost dezinfekce,“ doplnila ještě Jana Petržilková.

„Z výsledků měření víme, že UV záření je velmi účinnou metodou dezinfekce. Nespornou výhodou mobilního robota je skutečnost, že jej lze naprogramovat na důslednější dezinfekci kritických míst, např. koupelny, kliky, madla, postele, čekárny apod., a tím tyto plochy vystavit vyšší expozici UV záření. Z testů také vyplývá, že čím delší a intenzivnější je ozařování, tím vyšší je dezinfekční efekt,“ shrnul výsledky testování v litoměřické nemocnici Jiří Stříž z firmy BetaRobotics a doplnil, že další možností využití tohoto programovatelného přístroje je schopnost projíždět samostatně určeným prostorem a procházejícím osobám měřit teplotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…