Litomyšl: Je výstavba dálnice na dohled?

05.04.2021 14:39

Obce a spolky podepsaly s ŘSD memorandum k D35

Litomyšl: Je výstavba dálnice na dohled?
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Po roce intenzivního vyjednávání došlo na začátku března k výraznému posunu při plánování výstavby dálnice D35.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl s litomyšlským starostou Danielem Brýdlem podepsali jako poslední účastníci jednání memorandum, v němž se všechny strany zavázaly ke kompromisům vedoucím k rychlejší výstavbě dálnice. Již v předchozích dnech se pod memorandum podepsali zástupci Pardubického kraje, obcí Strakov, Němčice, Janov, Sedliště, spolku Živé Kornice a místní zemědělec Jiří Lux.

V memorandu se mimo jiné vymezuje trasa dálnice, její výška v jednotlivých etapách, kde se vysází náhradní zeleň či umístění protihlukových stěn. ŘSD se zavázalo dálnici podle kompromisních dohod postavit, okolní obce a občanské spolky na oplátku přestanou podávat odvolání a díky memorandu by se tak měla výrazně urychlit výstavba.

Úsek Litomyšl – Janov (rozčleněn do dvou úseků Litomyšl – Janov, I. etapa; Litomyšl – Janov) se má podle odhadů začít stavět nejdříve v roce 2023 a hotovo má být v roce 2027. Úsek nemá pravomocné územní rozhodnutí. Radek Mátl při podpisu dokumentu uvedl, že se jedná o restart přípravy dálnice a poděkoval všem stranám za konstruktivní přístup a ochotu najít shodu. Podle generálního ředitele chce ŘSD v roce 2022 žádat o sloučené územní a stavební řízení, aby se začalo stavět co nejrychleji.

Účastníci jednání vyjádřili spokojenost nad dosaženým kompromisem i změně v komunikaci ze strany ŘSD. První ze série jednání, které vyústilo v podpis memoranda, se uskutečnilo 20. února 2020. Litomyšlský starosta Daniel Brýdl od počátku vystupoval jako mediátor mezi ŘSD a účastníky územního řízení, kteří podali proti trase námitky.

Více informací přineseme v příštím vydání Lilie a opět nabídneme všem účastníkům prostor k vyjádření. Mezitím si můžete pročíst názory jednotlivých stran z února 2021, nebo prostudovat memorandum samotné v příloze této aktuality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…