Litovel: Nová výsadba v ulicích Sochova a Bezručova

27.04.2020 16:59

V ulicích Sochova a Bezručova probíhá výsadba nových stromů - Javor amurský. Město Litovel postupuje v souladu s modrozelenou infrastrukturou a budoucí adaptační zelení v boji proti změnám klimatu.

Litovel: Nová výsadba v ulicích Sochova a Bezručova
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Zde se klade velký důraz na výsadbu zeleně, která dané místo (město) dokáže poměrně dobře "ochladit". Výsadba probíhá dle již zpracovaného projektu z roku 2008. Citlivě byl zvolen druh takového stromu, který nedosahuje vzrůstu ani takové košatosti jako klasický javor.

Javor amurský nebo také označován názvem javor ohnivý, který více vypovídá o jeho nejtypičtější vlastnosti - podzimnímu vybarvení listů.

Jedná se o keř nebo menší strom dosahující 6-7 m výšky. Borka hladká, časem brázditá. Letorosty jsou červenohnědé. Listy jsou většinou třílaločné, střední lalok zřetelně delší. Čepel nepravidelně pilovitá, tmavozelená a lesklá. Listy se na podzim barví do výrazné karmínové barvy. Kvete v červnu v bohatých žlutobílých a vonných latách. Plodem je nažka.

Využití: Celkem nenáročná dřevina, která je poměrně často vysazována do veřejné zeleně či do zahrad. Tento javor je velmi málo náročný na půdu. Spokojí se i s udusanou zemí v parku nebo u silnice a nevadí mu posypová sůl ani sucho. Nesnáší přílišné mokro a vápencové podloží. Trpí pak na choroby ve dřevě, prosychání a odumírání i starých větví a světlání listů. Nejraději má rovnoměrně vlhkou, lehce kyselou půdu a plné slunce. Mrazuvzdornost se udává do -34°C, ale jsou udávány zkušenosti až ze zóny 2 (-45°C).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…