Litvínov: Zámek zaplní dobové hračky

25.03.2019 13:07

Litvínovský zámek Valdštejnů nabízí novou výstavu Hračky a hry dětí ze šlechtických rodin. Cílem výstavy je pomocí dobových předmětů umožnit lidem v dnešní době počítačové techniky alespoň trochu proniknout a nahlédnout do minulosti.

Litvínov: Zámek zaplní dobové hračky
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Panenky, hry, stavebnice, postavičky na klíček, parní strojky, promítačky, vláčky a další předměty se častokrát předávaly z generace na generaci po dlouhá staletí. V minulosti většina rodičů takové hračky svým dětem nemohla koupit. Ještě v polovině 19. století si manufakturně a továrně vyráběné hračky mohly dovolit většinou jen šlechtické rodiny. V rozmezí let 1840-1860 došlo k jejich rozšíření i do bohatších měšťanských rodin. Díky této společenské vrstvě, která zvyšovala poptávku, se hračky začaly vyrábět ve větším množství a exportovaly se z Německa do celého světa.

„Na výstavě jsou zastoupeni nejvíce němečtí výrobci, kteří se prosadili svými kvalitními výrobky po celém světě. Nejvíce výrobců hraček a her bylo soustředěno v Norimberku. Kolem roku 1840 pronikl promítací přístroj Laterna Magica (Lampa kouzelná) jako dětská hračka do měšťanských rodin. Na výstavě je Laterna Magica zastoupena výrobkem od A. Lapierra z let 1875-1880. Jedním z prvních výrobců, kteří začali vyrábět tuto převratnou novinku „kinematograf “, byla firma Ernst Plank z Norimberka kolem roku 1897. Výstava představuje kinematograf od této firmy z let 1898-1900. Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout také jeden z prvních německých parních strojů vyráběných již jako hračka v letech 1875-1880,“přiblížil výstavu při jejím zahájení Miroslav Smaha.

Vystavené sbírkové předměty zapůjčilo Muzeum technických hraček a ke zhlédnutí budou v zámku Valdštejnů do konce roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.