Litvínov: Zámek zaplní dobové hračky

25.03.2019 13:07

Litvínovský zámek Valdštejnů nabízí novou výstavu Hračky a hry dětí ze šlechtických rodin. Cílem výstavy je pomocí dobových předmětů umožnit lidem v dnešní době počítačové techniky alespoň trochu proniknout a nahlédnout do minulosti.

Litvínov: Zámek zaplní dobové hračky
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Panenky, hry, stavebnice, postavičky na klíček, parní strojky, promítačky, vláčky a další předměty se častokrát předávaly z generace na generaci po dlouhá staletí. V minulosti většina rodičů takové hračky svým dětem nemohla koupit. Ještě v polovině 19. století si manufakturně a továrně vyráběné hračky mohly dovolit většinou jen šlechtické rodiny. V rozmezí let 1840-1860 došlo k jejich rozšíření i do bohatších měšťanských rodin. Díky této společenské vrstvě, která zvyšovala poptávku, se hračky začaly vyrábět ve větším množství a exportovaly se z Německa do celého světa.

„Na výstavě jsou zastoupeni nejvíce němečtí výrobci, kteří se prosadili svými kvalitními výrobky po celém světě. Nejvíce výrobců hraček a her bylo soustředěno v Norimberku. Kolem roku 1840 pronikl promítací přístroj Laterna Magica (Lampa kouzelná) jako dětská hračka do měšťanských rodin. Na výstavě je Laterna Magica zastoupena výrobkem od A. Lapierra z let 1875-1880. Jedním z prvních výrobců, kteří začali vyrábět tuto převratnou novinku „kinematograf “, byla firma Ernst Plank z Norimberka kolem roku 1897. Výstava představuje kinematograf od této firmy z let 1898-1900. Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout také jeden z prvních německých parních strojů vyráběných již jako hračka v letech 1875-1880,“přiblížil výstavu při jejím zahájení Miroslav Smaha.

Vystavené sbírkové předměty zapůjčilo Muzeum technických hraček a ke zhlédnutí budou v zámku Valdštejnů do konce roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…