Luhačovice: Sbírka pomůže zachránit Starý Světlov

18.04.2021 7:35

Zřícenina hradu Starý Světlov by se měla brzy dočkat dalších záchranných prací. Obec Podhradí u Luhačovic, v jejímž katastru se historická památka nachází, zahájila na začátku dubna sbírku, která pomůže financovat další konzervační opravy.

Luhačovice: Sbírka pomůže zachránit Starý Světlov
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

„Prosím všechny, kdo mohou přispět, aby podpořili druhou etapu záchranných prací, které budou zaměřeny na hlavní palác hradu. Předpokládané náklady jsou ve výši 466 tisíc. Svůj příspěvek na sbírku lze zaslat na transparentní účet č.: 297656026/0300, nebo případně složením hotovosti na pokladně obecního úřadu Podhradí,“ uvedl starosta Podhradí František Koudelka. Plánované opravy navazují na I. etapu, kterou se podařilo uskutečnit v roce 2013 za cca 990 tisíc korun.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

„Starý Světlov je významnou historickou památkou našeho území a zároveň oblíbeným místem jak u místních, tak i návštěvníků regionu. Sbírku na další obnovu Starého Světlova proto taky podpoříme,“ sdělil starosta Luhačovic Marian Ležák. Jak doplnil starosta Podhradí František Koudelka, další finanční podpora je už vyjednána také se městysem Pozlovice a s obcemi Provodov a Horní Lhota.

Památkáři doufají, že se v průběhu záchranných prací podaří objevit další historicky cenné zbytky hradu, stejně jako tomu bylo v roce 2013, kdy se úspěšně zakonzervovala velká část hradní zříceniny. Také při záchraně někdejšího hlavního paláce bude součástí odkrytí zdiva od staletých nánosů, tedy jejich částečné vykopání. „Předpokládáme, že se během prací objeví i některé historicky cenné zbytky kleneb a získáme další cenné informace o celé stavbě. Hlavním cílem prací je ale ochránit původní středověké zdivo,“ uvedl památkář Radim Vrla.

Po realizaci dalších záchranných prací tak bude původní hrad pro všechny návštěvníky ještě patrnější, odkryjí se zajímavá historická fakta a památka dále získá na turistické atraktivitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…