Město Dvůr Králové nad Labem má zájem koupit budovu spořitelny

18.03.2018 17:57

Zastupitelé města Dvůr Králové nad Labem souhlasili s odkoupením nemovitostí, které na náměstí T. G. Masaryka vlastní Česká spořitelna, a. s., za celkovou cenu 13 mil. Kč. Jedná se o památkově chráněnou budovu spořitelny čp. 3, pozemek, na němž stojí, a zahradu za budovou. Kupní cenu tvoří jednak cena budovy s mobiliářem 12,7 mil. Kč, jednak cena pozemků 266 tisíc Kč.

Město Dvůr Králové nad Labem má zájem koupit budovu spořitelny
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Nechali jsme zpracovat studii s cílem ověřit možnosti využití domu. Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, není možná její zásadnější přestavba, takže se jako vhodné řešení nabízí využití pro potřeby městského úřadu, který by tím získal nové jedinečné reprezentativní prostory přístupné i veřejnosti,“ říká Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem. Přestěhovat by se sem v budoucnu mohly např. kanceláře odborů, které v současnosti sídlí v čp. 35 (odbor obecní živnostenský úřad, odbor ekonomiky a majetku města, odbor rozvoje, investic a správy majetku), a to bez větších investičních nákladů. „Město by ušetřilo například za nájem a energie, které nyní platí v čp. 35. Tyto prostory začínají být nevyhovující i z hlediska statiky. Naopak v závislosti na uspořádání a zařízení jednotlivých místností ve vyšších poschodích může vzniknout v budově spořitelny okolo třiceti kancelářských pracovních míst,“ vysvětluje starosta Jan Jarolím.

Secesní budova spořitelny pochází z let 1909–1910, křídlo po pravé straně bylo přistavěno po 1. světové válce a dnešní podobu získala až po roce 1930. Budova je od roku 1958 na seznamu památkově chráněných objektů ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě komerčních a nebytových prostor s městskou záložnou se v ní nachází také šest bytových jednotek.

Co se týká případných úprav, nově se navrhuje umístění výtahu do vnitřních dispozičních prostor souběžně s hlavním schodištěm. Vzhledem k tomu, že toto řešení prakticky nemění vnější vzhled budovy, je takové zajištění bezbariérovosti objektu akceptovatelné i pro pracovníky státní památkové péče, s kterými záležitosti již úspěšně předjednal místostarosta Jan Helbich. Ze společné chodby v prvním patře by pak bylo možné napojit budovu spořitelny na sousední objekty v majetku města, a to čp. 2 a čp. 1.

„Určitě je velkým bonusem předběžný souhlas památkářů s umístěním výtahu a zároveň s vybudováním vnitřního propojení budovy spořitelny s čp. 1, tedy Starou radnicí, a čp. 2, které dnes nejsou přístupné občanům bezbariérově,“ upozorňuje starosta Jan Jarolím.

Zatímco prostory v přízemí, které procházejí v současné době úpravou včetně přístavby do dvorního traktu, bude nadále obývat Česká spořitelna, v prvním patře by mohly vzniknout po minimálních úpravách kanceláře pro pracovníky městského úřadu, kteří často jednají s občany. Ve druhém patře se navrhuje výstavba kanceláří namísto stávajících bytů včetně sociálního zázemí. O vestavbě kanceláří lze do budoucna uvažovat také v podkroví. V suterénu budovy se nachází teplovodní výměníková stanice společnosti ČEZ zajišťující redistribuci tepla pro lokalitu náměstí T. G. Masaryka, ostatní části rozměrného sklepa jsou volné k dalšímu využití.

Ke spořitelně přiléhá zahrada přístupná z budovy nebo vnitroblokem s veřejnou komunikací z Havlíčkovy ulice. Tuto zahradu by bylo možné propojit se zahradou domu čp. 2. Ve vnitrobloku by mohlo vzniknout několik parkovacích míst a z větší části okrasná zahrada.

„Máme jedinečnou možnost, jak získat tuto velmi významnou stavbu a památku do majetku města,“ dodává královodvorský starosta Jan Jarolím.

Zastupitele nyní čeká prohlídka budovy. Vzhledem k tomu, že zástupci České spořitelny by rádi v souvislosti s otevřením pobočky v nových prostorách obchod uzavřeli co nejdříve, starosta Jan Jarolím naznačil, že by se mohlo uskutečnit mimořádné zasedání zastupitelstva, na kterém by se jednalo o uzavření kupní smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…