Město Dvůr Králové nad Labem má zájem koupit budovu spořitelny

18.03.2018 17:57

Zastupitelé města Dvůr Králové nad Labem souhlasili s odkoupením nemovitostí, které na náměstí T. G. Masaryka vlastní Česká spořitelna, a. s., za celkovou cenu 13 mil. Kč. Jedná se o památkově chráněnou budovu spořitelny čp. 3, pozemek, na němž stojí, a zahradu za budovou. Kupní cenu tvoří jednak cena budovy s mobiliářem 12,7 mil. Kč, jednak cena pozemků 266 tisíc Kč.

Město Dvůr Králové nad Labem má zájem koupit budovu spořitelny
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Nechali jsme zpracovat studii s cílem ověřit možnosti využití domu. Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, není možná její zásadnější přestavba, takže se jako vhodné řešení nabízí využití pro potřeby městského úřadu, který by tím získal nové jedinečné reprezentativní prostory přístupné i veřejnosti,“ říká Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem. Přestěhovat by se sem v budoucnu mohly např. kanceláře odborů, které v současnosti sídlí v čp. 35 (odbor obecní živnostenský úřad, odbor ekonomiky a majetku města, odbor rozvoje, investic a správy majetku), a to bez větších investičních nákladů. „Město by ušetřilo například za nájem a energie, které nyní platí v čp. 35. Tyto prostory začínají být nevyhovující i z hlediska statiky. Naopak v závislosti na uspořádání a zařízení jednotlivých místností ve vyšších poschodích může vzniknout v budově spořitelny okolo třiceti kancelářských pracovních míst,“ vysvětluje starosta Jan Jarolím.

Secesní budova spořitelny pochází z let 1909–1910, křídlo po pravé straně bylo přistavěno po 1. světové válce a dnešní podobu získala až po roce 1930. Budova je od roku 1958 na seznamu památkově chráněných objektů ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě komerčních a nebytových prostor s městskou záložnou se v ní nachází také šest bytových jednotek.

Co se týká případných úprav, nově se navrhuje umístění výtahu do vnitřních dispozičních prostor souběžně s hlavním schodištěm. Vzhledem k tomu, že toto řešení prakticky nemění vnější vzhled budovy, je takové zajištění bezbariérovosti objektu akceptovatelné i pro pracovníky státní památkové péče, s kterými záležitosti již úspěšně předjednal místostarosta Jan Helbich. Ze společné chodby v prvním patře by pak bylo možné napojit budovu spořitelny na sousední objekty v majetku města, a to čp. 2 a čp. 1.

„Určitě je velkým bonusem předběžný souhlas památkářů s umístěním výtahu a zároveň s vybudováním vnitřního propojení budovy spořitelny s čp. 1, tedy Starou radnicí, a čp. 2, které dnes nejsou přístupné občanům bezbariérově,“ upozorňuje starosta Jan Jarolím.

Zatímco prostory v přízemí, které procházejí v současné době úpravou včetně přístavby do dvorního traktu, bude nadále obývat Česká spořitelna, v prvním patře by mohly vzniknout po minimálních úpravách kanceláře pro pracovníky městského úřadu, kteří často jednají s občany. Ve druhém patře se navrhuje výstavba kanceláří namísto stávajících bytů včetně sociálního zázemí. O vestavbě kanceláří lze do budoucna uvažovat také v podkroví. V suterénu budovy se nachází teplovodní výměníková stanice společnosti ČEZ zajišťující redistribuci tepla pro lokalitu náměstí T. G. Masaryka, ostatní části rozměrného sklepa jsou volné k dalšímu využití.

Ke spořitelně přiléhá zahrada přístupná z budovy nebo vnitroblokem s veřejnou komunikací z Havlíčkovy ulice. Tuto zahradu by bylo možné propojit se zahradou domu čp. 2. Ve vnitrobloku by mohlo vzniknout několik parkovacích míst a z větší části okrasná zahrada.

„Máme jedinečnou možnost, jak získat tuto velmi významnou stavbu a památku do majetku města,“ dodává královodvorský starosta Jan Jarolím.

Zastupitele nyní čeká prohlídka budovy. Vzhledem k tomu, že zástupci České spořitelny by rádi v souvislosti s otevřením pobočky v nových prostorách obchod uzavřeli co nejdříve, starosta Jan Jarolím naznačil, že by se mohlo uskutečnit mimořádné zasedání zastupitelstva, na kterém by se jednalo o uzavření kupní smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…