Město Jičín připravuje finanční pomoc Ukrajině ve výši 500 tisíc korun

07.03.2022 12:37 | Tisková zpráva

Rada města široce projednávala situaci na Ukrajině. Mezi řadou dílčích témat byl projednáván finanční příspěvek města.

Město Jičín připravuje finanční pomoc Ukrajině ve výši 500 tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Připravuje se částka 500 tisíc Kč. Rada města již schválila 20 tisíc Kč pro organizaci Člověk v tísni a 20 tisíc Kč pro ukrajinské velvyslanectví. O poskytnutí částky 460 tisíc Kč bude rozhodovat Zastupitelstvo města na veřejném zasedání dne 16. března a v tomto případě je ještě nutné vyřešit, kam přesně bude tento obnos v případě schválení poukázán.

Město Jičín odsuzuje ruskou agresi vůči suverénnímu státu a své stanovisko deklarovalo v prohlášení vydaném ve středu 23. února. Prohlášení bylo zasláno k rukám předsedy Vlády ČR a hejtmana Královéhradeckého kraje.

Město koordinuje postup zejména s Krajským úřadem KHK a složkami Integrovaného záchranného systému. S vyhlášením nouzového stavu byl aktivován Krizový štáb ORP Jičín, který pravidelně zasedá. Nejakutnější je nyní řešení očekáváného příchodu velkého počtu uprchlíků – občanů Ukrajiny.

Je důležité, aby se každý občan Ukrajiny utíkající před válkou registroval. V Aldisu (Eliščino nábřeží 375, Hradec Králové) je zřízeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Po registraci získá statut uprchlíka. Personál je schopen také poskytnout základní lékařskou pomoc. Kraj zřídil telefonní linku +420 720 045 152, na které je operátor hovořící ukrajinsky. Linka je určena výhradně pro Ukrajince. Pro registraci je možné navštívit také pracoviště Cizinecké policie.

Městský úřad Jičín je schopen poskytnout základní informace, a to i pro případné poskytovatele ubytování. Lze zkontaktovat Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, tel.: 493 545 246 (Bc. Pavel Bernat, bernat@mujicin.cz). Městský úřad rovněž zřídil zvláštní odkaz na webových stránkách www.mujicin.cz, kde je část materiálů i v ukrajinštině.

Ubytování uprchlíků v první řadě zajišťuje stát, v dalším pořadí pak kraje a poté obce s rozšířenou působností. Jičín má vyhrazeny ubytovací kapacity ve svém vlastnictví. Vyžaduje-li to konkrétní situace, město dokáže zajistit ubytování, trvá však na tom, že občan Ukrajiny se musí neprodleně registrovat. Konkrétní náležitosti budou řešeny s Odborem sociálních věcí a zdravotnictví, viz kontakt výše.

Kdo chce nabídnout kapacity k ubytování, ať se v první řadě informuje na stránkách Ministerstva vnitra https://www.nasiukrajinci.cz a použije registrační formulář.

Město Jičín velmi oceňuje aktivity občanů, spolků, firem a dalších organizací na pomoci Ukrajině a Ukrajincům. V tuto chvíli je ale naprosto nezbytné, aby pomoc byla účelná a efektivní. Je nutné se spolehnout na organizace, které mají se sbírkami zkušenosti a mají zřízené zázemí na Ukrajině. Je proto vhodné se obrátit například na Oblastní charitu Jičín, která vypsala sbírku. Je nutné se informovat na webových stránkách https://jicin.charita.cz. Potřeby se totiž rychle mění. Podobné sbírky organizují i další organizace, jako jsou Český červený kříž a Člověk v tísni. Hojně informují také prostřednictvím sociálních sítí, zvláště Facebooku.

Ve čtvrtek 10. března od 18 hodin v Masarykově divadle se uskuteční koncert pedagogů a žáků ZUŠ J. B. Foerstera. Vstupné je dobrovolné a celý výtěžek bude předán Oblastní charitě Jičín, která ho použije na pomoc občanům Ukrajiny. Koncertu poskytne záštitu starosta města JUDr. Jan Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…