Město Klimkovice musí dál čekat - na značky i protihluková opatření

29.08.2018 11:31

V Klimkovicích finišuje montáž dopravních značek zakazující sjezd kamionů z dálnice D1 do města. Jejich investorem je Ředitelství silnic a dálnic, po němž město Klimkovice žádalo toto opatření už několik let. Značky budou elektronické, aby se mohly vypnout v případě uzavření Klimkovického tunelu.

Město Klimkovice musí dál čekat - na značky i protihluková opatření
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

 "Už jsme se těšili, protože značky se měly testovat  tento týden, neboť celý projekt má být hotov do 4. září. Ale termín testování se opět odkládá až na druhou polovinu září. Doufáme, že už je to poslední a pevný termín, " uvedl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák. Město je přitom ucpané projíždějícími vozy včetně kamionů. Na hlavním tahu se v posledních letech stalo několik vážných dopravních nehod i s tragickými následky.

Ředitelství silnic a dálnic bohužel nespěchá ani s protihlukovými opatřeními, která mají chránit před hlukem z dálnice D1 zejména obyvatele městské části Václavovice. Měření hluku z roku 2017 tam prokázala překročení povolených limitů. "Podle informací, které jsme obdrželi, potvrdilo ŘSD letos v únoru dopisem Krajské hygienické stanici v Ostravě,  že do konce června 2018 navrhne postup, jak se s hlukem vypořádat, a do konce srpna předloží zvolené konkrétní protihlukové opatření k posouzení.  Ale nic z toho se nestalo, ŘSD jen zadalo další měření hluku soukromé firmě a požádalo KHS o výjimku do roku 2022, kterou nedostalo. Sice muselo zaplatit pokutu, to ale občany Václavovic neochrání před hlukem z dálnice D1, který je obtěžuje už od jejího dostavění. Na začátku září proto budu opět jednat s představiteli ŘSD. Bez pomoci dalších orgánů státní správy a příslušných institucí se ale neobejdu, protože k žádostem, připomínkám a urgencím čtyřtisícového města se ŘSD stále staví naprosto přehlíživě," řekl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák, který se obává, že jediným opatřením, s nímž nakonec ŘSD přijde, bude výměna oken u rodinných domů za plastová.

"Plastová okna si ŘSD může nechat, ta neřeší trvalé životní podmínky. Ostatně, většina obyvatel je má a ti nechtějí žít za zavřenými okny. Určitě budeme  i nadále proti hluku z dálnice bojovat," komentovala starostovy obavy Anna Pazděrová, členka osadního výboru Václavovic a spolku „Klimkovice - Václavovice, místo pro život“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…