Město nechá zrestaurovat historický strop na znojemském hradě. Opravilo také krovy

20.03.2018 16:02

Restaurátorské práce a následná zpětná montáž čeká dřevěný malovaný strop v jedné z místností Znojemského hradu, který byl sejmut v roce 2015 z důvodu opravy povalových stropů při výměně krovů ve středním křídle hradu. Jedná se o historicky cenný strop, který plní dekorační funkci.

Město nechá zrestaurovat historický strop na znojemském hradě. Opravilo také krovy
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Po jeho zpětném osazení stropu bude i tato místnost vhodná pro další expozice Jihomoravského muzea, které výstavní prostory na znojemském hradě využívá,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Strop je téměř tři roky zabalen ve fólii a uložen v prostorách krovu hradu a čeká na restaurování před zpětnou montáží. Při demontáži tu totiž bylo zjištěno poškození s návrhem na restaurování. „Náklady na restaurátorské práce a následnou montáž jsou 290 000 korun,“ dodává starosta Grois.

Do oprav krovů a stropů pod nimi investuje město již několik let. Investice šly na opravy západního, jižního a středního křídla. V dubnu roku 2017 se začalo poslední etapou, a to konkrétně ve východním přístavku středního křídla. Loňské opravy spočívaly v opravách stropů, krovů, střešní krytiny, římsy, výměny části hromosvodu, sanace klenby a rovněž se provedly klempířské práce. V části povalových stropů byla položena hliněná dlažba.

Práce na opravách krovů byly ukončeny v listopadu loňského roku a náklady byly vyčísleny na 5 100 000 korun. Na tyto opravy získalo město finanční podporu od státu, a to z Programu regenerace městské památkové rezervace (téměř 1,3 milionů korun), a také podporu z Jihomoravského kraje (375 000 korun).

Znojemský hrad je v majetku města, ale slouží v současné době krajskému Jihomoravskému muzeu, které sem návštěvníky láká na své expozice. Více informací o expozicích na www.muzeumznojmo.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…