Město nechá zrestaurovat historický strop na znojemském hradě. Opravilo také krovy

20.03.2018 16:02

Restaurátorské práce a následná zpětná montáž čeká dřevěný malovaný strop v jedné z místností Znojemského hradu, který byl sejmut v roce 2015 z důvodu opravy povalových stropů při výměně krovů ve středním křídle hradu. Jedná se o historicky cenný strop, který plní dekorační funkci.

Město nechá zrestaurovat historický strop na znojemském hradě. Opravilo také krovy
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Po jeho zpětném osazení stropu bude i tato místnost vhodná pro další expozice Jihomoravského muzea, které výstavní prostory na znojemském hradě využívá,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Strop je téměř tři roky zabalen ve fólii a uložen v prostorách krovu hradu a čeká na restaurování před zpětnou montáží. Při demontáži tu totiž bylo zjištěno poškození s návrhem na restaurování. „Náklady na restaurátorské práce a následnou montáž jsou 290 000 korun,“ dodává starosta Grois.

Do oprav krovů a stropů pod nimi investuje město již několik let. Investice šly na opravy západního, jižního a středního křídla. V dubnu roku 2017 se začalo poslední etapou, a to konkrétně ve východním přístavku středního křídla. Loňské opravy spočívaly v opravách stropů, krovů, střešní krytiny, římsy, výměny části hromosvodu, sanace klenby a rovněž se provedly klempířské práce. V části povalových stropů byla položena hliněná dlažba.

Práce na opravách krovů byly ukončeny v listopadu loňského roku a náklady byly vyčísleny na 5 100 000 korun. Na tyto opravy získalo město finanční podporu od státu, a to z Programu regenerace městské památkové rezervace (téměř 1,3 milionů korun), a také podporu z Jihomoravského kraje (375 000 korun).

Znojemský hrad je v majetku města, ale slouží v současné době krajskému Jihomoravskému muzeu, které sem návštěvníky láká na své expozice. Více informací o expozicích na www.muzeumznojmo.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

22:05 Kopřivnice: Na setkání za hokejkou představíme návrh smyslové zahrady

Prostor za „hokejkou“ čekají velké změny, na místě asfaltové plochy poblíž sociálně terapeutických d…