Mladá Boleslav: Při akci Noc venku před kulturním domem přespalo 13 lidí

21.11.2015 17:46

V Mladé Boleslavi se ve čtvrtek 19. listopadu konala poprvé osvětová akce Noc venku, která měla za cíl přiblížit lidem podmínky života bezdomovců. Zájemci měli možnost přespat pod širým nebem u kulturního domu, aby si vyzkoušeli na vlastní kůži, jaké to je být v chladném počasí bez domova. Vytrvalý déšť podobu akce trochu změnil. Plánovaný celovečerní kulturní program se přesunul vedle do divadelního sálu kulturního domu. Ovšem přesto se nakonec našlo 13 lidí včetně několika bezdomovců, kteří venku u kulturního domu přespali.

Mladá Boleslav: Při akci Noc venku před kulturním domem přespalo 13 lidí
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Dům kultury se tak ve čtvrtek večer stal místem setkání lidí, kteří se různým způsobem snaží pomáhat lidem, kteří to potřebují. Kromě zástupců Naděje, která akci pořádala, zde bylo možné zjistit i informace například o práci sdružení Semiramis, Fokus, R-Mosty, Poradna pro občanství/ Občanská a lidská práva, byli zde zástupci Českého červeného kříže i dobrovolníci řízení magistrátem. Na místě byla výstavka fotografií bezdomovců a jejich příbytků, ale i vytištěné krátké příběhy lidí bez domova, probíhaly zde i různé workshopy.

Někteří bezdomovci také přímo na kulturní program dorazili.

Vlastní program se odehrával v divadelním sále a později v přilehlé zkušebně. Moderátorem večera byl kazatel Sboru církve bratrské Jakub Škarvan a celou akci zahájil náměstek primátora Michal Kopal, který také nad ní převzal záštitu. "Je třeba si připomínat, že mezi námi nejsou úplně všichni ti, kteří mají to štěstí být v životě v úplném dostatku a bezstarostnosti. Tím, že jste sem dorazili, jste prokázali solidaritu právě s těmi lidmi, kteří na ulicích žijí a kteří nemají osud tak jednoduchý, jako my všichni ostatní, kteří máme pevné zázemí," řekl na úvod náměstek Kopal. Poté sám zahájil program dvěma písněmi.

Během následujících hodin mohli diváci vidět krátké divadelní představení na téma bezdomovců v podání souboru Amadis, zástupce skautů poradil, jak nejlépe přežít spaní pod širým nebem, zaznělo i syrové básnické představení pod názvem Luxusní semiš i vystoupení bubenické formace Fatima drummers + Míry Čipery. K hlavním vrcholům večera patřila vystoupení pěveckého sboru Gospel Voices a rockovějších formací Resuscitace a Twilight kid. Součástí programu bylo i promítání filmu Láska v hrobě. Největší nápor zde byl v době vystoupení rockových skupin v sousedním sálku se zkušebnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.