Mladá Boleslav: Schránka v základním kameni Klementinky ukrývala historické dokumenty i dobový tisk

19.03.2018 21:16

V pondělí 19. března v dopoledních hodinách byla slavnostně otevřena schránka, která byla nalezena v základním kameni Klementinky.

Mladá Boleslav: Schránka v základním kameni Klementinky ukrývala historické dokumenty i dobový tisk
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Objekt, který aktuálně slouží jako komunitní centrum, byl původně postaven jako sirotčinec, a jeho stavbu financoval Václav Klement, jeden ze zakladatelů firmy Škoda. "Víme, že stavba Klementinky začala v roce 1935, proto jsme očekávali dokumenty z tohoto roku. Skutečně jsme tam nalezli jednak dobový tisk, který o stavbě sirotčince psal, a jednak například věnovací listinu nebo pamětní listinu, z níž se dozvídáme jména všech firem, které se na stavbě podílely," prozradil náměstek primátora Daniel Marek.

Slavnostního otevření se zúčastnila i náměstkyně primátora Zdeňka Veškrnová, historik Karel Herčík a řada zástupců z řad veřejnosti. Z dokumentů se přítomní dozvěděli, že stavba trvala necelý rok a Václav Klement na ni kromě pozemků a zahrady věnoval také milion korun. Sám se otevření sirotčince v roce 1936 osobně zúčastnil.

V Klementince aktuálně probíhá rekonstrukce suterénních prostor

Historická schránka bude do základního kamene vrácena zpět, a vedení města do ní opět přidá některé aktuální dokumenty,stejně jako tomu bylo v případě schránky, nalezené při rekonstrukci mostu TGM v Debři.

V Klementince aktuálně probíhá rekonstrukce suterénních prostor, které by měly být po dokončení k dispozici seniorům k nejrůznějším aktivitám, stejně tak jako jim od loňského roku slouží zdejší zahrada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…