Mladá Boleslav: Schránka v základním kameni Klementinky ukrývala historické dokumenty i dobový tisk

19.03.2018 21:16

V pondělí 19. března v dopoledních hodinách byla slavnostně otevřena schránka, která byla nalezena v základním kameni Klementinky.

Mladá Boleslav: Schránka v základním kameni Klementinky ukrývala historické dokumenty i dobový tisk
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Objekt, který aktuálně slouží jako komunitní centrum, byl původně postaven jako sirotčinec, a jeho stavbu financoval Václav Klement, jeden ze zakladatelů firmy Škoda. "Víme, že stavba Klementinky začala v roce 1935, proto jsme očekávali dokumenty z tohoto roku. Skutečně jsme tam nalezli jednak dobový tisk, který o stavbě sirotčince psal, a jednak například věnovací listinu nebo pamětní listinu, z níž se dozvídáme jména všech firem, které se na stavbě podílely," prozradil náměstek primátora Daniel Marek.

Slavnostního otevření se zúčastnila i náměstkyně primátora Zdeňka Veškrnová, historik Karel Herčík a řada zástupců z řad veřejnosti. Z dokumentů se přítomní dozvěděli, že stavba trvala necelý rok a Václav Klement na ni kromě pozemků a zahrady věnoval také milion korun. Sám se otevření sirotčince v roce 1936 osobně zúčastnil.

V Klementince aktuálně probíhá rekonstrukce suterénních prostor

Historická schránka bude do základního kamene vrácena zpět, a vedení města do ní opět přidá některé aktuální dokumenty,stejně jako tomu bylo v případě schránky, nalezené při rekonstrukci mostu TGM v Debři.

V Klementince aktuálně probíhá rekonstrukce suterénních prostor, které by měly být po dokončení k dispozici seniorům k nejrůznějším aktivitám, stejně tak jako jim od loňského roku slouží zdejší zahrada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…