Mladá Boleslav: Vyhřívaný stan využilo k přespání šest lidí bez domova

31.12.2014 14:25

Mrazivou noc z pondělí na úterý mohli poprvé v této zimě přečkat lidé bez domova ve vyhřívaném stanu, který město nechalo postavit v Poplužním dvoře.

Mladá Boleslav: Vyhřívaný stan využilo k přespání šest lidí bez domova
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Této možnosti využilo celkem šest lidí, řekl náměstek primátora Michal Kopal, který také situaci ve stanu první večer přišel zkontrolovat. Stan město zajistilo proto, že v mrazivém počasí jsou zcela naplněny kapacity nedaleké pobočky Naděje.

Také během pondělí strážníci při kontrole míst, kde se zdržují bezdomovci, zjišťovali, zda nemají vlivem nízkých teplot zdravotní problémy. Také kontrolovali, jestli se mezi nimi nenacházejí osoby hledané Policií ČR a dále je informovali o možnosti využití od večera vyhřívaného stanu. Sdělovali jim také, že ve středisku Naděje podávají po celý den teplý čaj nebo polévku.

Provoz stanu zajistilo město pro případ, že noční teploty klesnou po dva dny po sobě pod mínus pět stupňů a kdy není volné místo v nedalekém středisku Naděje. Příjem klientů do vyhřívaného stanu je v mrazivých nocích v době od 20:30 do 21:30 a bezdomovci musí stan opět opustit následující den v 7:00. Slouží tedy skutečně pouze pro bezplatné přespání. Jak se mohli přesvědčit i první návštěvníci v pondělí večer, platí zde jasná pravidla. Například obsluha stanu nedovolí uvnitř požívat alkohol, kouřit či vyvolávat problémy. Pokud se odmítají těmto pravidlům podřídit, nemohou zde noc strávit.

S nástupem chladných dní a nocí se zvyšuje počet případů, kdy se snaží bezdomovci najít útočiště nejen v Naději, ale i například v obytných domech a na veřejných místech, kde budí pohoršení a dělají nepořádek. V pondělí v 21:55 obsluha Sport baru v Krátké ulici oznámila městské policii, že zde mají problém s bezdomovcem. Hlídka na místě zjistila silně podnapilého bezdomovce, kterého s ohledem na ostatní občany a vzhledem k mrazivému počasí převezla do vytápěného stanu v Poplužním dvoře.

Na zajištění provozu stanu se podílí odbor sociálních věcí magistrátu, společnost Compag a situaci zde kontroluje i městská policie. Stan zůstane v provozu i v úterní noci. V dalších dnech se situace podřídí aktuálnímu vývoji počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …